Мариела Модева: Нашата мисия е да покажем, че държавата може да защитава интересите на трудовите хора

Май 01, 2022 СОФИЯ Новини Избори 0 1342

Огромна е отговорността на левите медии днес да отстояват истината във време на война близо до нас, каза председателят на СБЖ Снежана Тодорова по време на честването на 1-ви май, организирано от БСП - София

Нашата мисия е да покажем, че държавата може да защитава интересите на трудовите хора. Това каза проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма, по време на честването на 1-ви май - Деня на труда и на международната работническа солидарност и празник на вестник "Дума" и на левия печат, организирано от Градския съвет на БСП - София. Тя говори пред събралите се над 500 души при Откритата сцена в Борисовата градина заедно с председателя на БСП - София Иван Таков, с председателя на Младежкото обединение към БСП - София Габриел Вълков, с представителите на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова и на КНСБ Тодор Капитанов, с Милена Анева от Независимите синдикални организации на енергетиците в България и представител на "Топлофикация - София" и с председателя на СБЖ Снежана Тодорова.

"По време на дългия български преход не веднъж всички заедно сме излизали на 1 май и с шествия на протест за справедливо заплащане, за достоен труд, за равнопоставеност на мъжете и жените за европейски доходи и едно достойно място на българите сред другите европейски народи, каза още проф. Мариела Модева. Днес сме в управлението - не за първи път, но за първи път в толкова трудна ситуация. Едновременно се струпаха здравна криза, военен конфликт, постоянни скандали, заплахи, провокации, откровени манипулации на нашите опоненти и невъзможността на хората на спокойствие да обмислят своето състояние и плановете си. Именно затова нашата отговорност е голяма. БСП е гарант от една страна за държавността, а от друга - на обществения интерес".

Проф. Модева добави, че в условията на толкова много предизвикателства, мисията на БСП е да върне доверието към институциите. "Да покажем, че държавата си е на мястото и може да защитава интересите на трудовите хора. Че не е майка за едни и мащеха за други, категорична беше тя. - Да покажем, че времето на гаврошовците безвъзвратно е отминало, а не още да ги срещаме по улиците. БСП със своето поведение и действия се старае да реализира обещаното от предизборната си платформа. От 1 април за родителите е безплатно посещението на децата им в детските градини. Предложихме много социални аспекти в бюджета така, че да бъдат подпомогнати най-уязвимите категории. Постоянно подпомагаме бизнеса и заетите лица, включително в сферата на туризма. Подготвихме хуманитарна помощ и отворихме хотелите за бежанците от Украйна. Всичко това е реалност, но ни трябва време, солидарност и подкрепа, за да се усетят всички онези мерки, които в трудната среда имаме волята да отстояваме. Голямото предизвикателство е да запазим възможността хората да преминат с достойнство, с прилични доходи през това тежко време. Това ще бъде и критерият доколко се справяме, използвайки управленските механизми и инструментариум".

Председателят на Младежкото обединение в БСП - София Габриел Вълков отбеляза, че повече от 130 години след големите работнически протести за въвеждане на 8-часов работен ден и създаването на социалистическото движение в България борбата за трудови права продължава.

"Същата тази кауза е все толкова актуална. Младите хора бягат от нашата страна с невиждани досега темпове, за да търсят по-добър живот в чужбина. Всеки четвърти българин живее под прага на бедността, а българите сме най-бързо изчезващата нация в света, каза той. - Именно заради това е толкова важно и участието на БСП както в това правителство, така и във всяко следващо. Ние сме социалният стълб в управлението на страната и се борим срещу всички тези социални неравенства. Наша основна цел е подобряването на качеството на живот на всеки, за да не трябва нашите баби и дядовци да избират между хляб и лекарства. Ние ще продължим да се борим за достоен труд и достоен живот в България".

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" тази година на 1-ви май точно събитието на БСП - София обединява хората на труда, които всеки ден се борят за оцеляването си. "На нас непрекъснато ни обясняват, че има едни други хора, които трябва да решават вместо нас, че ние не трябва да изискваме по-високи заплати, че ние нямаме право да искаме по-високи пенсии, понеже нямаме принос към осигурителната система, каза тя. - Това е лъжа. Това е откровена лъжа! Особено днес, в предизвикателствата, в които живеем, в газовата криза, очертаваща се пред нас и на прага вероятно на трета световна война, ние трябва да знаем какви са нашите интереси и как да ги постигнем.

Събитието на БСП на 1 май, за съжаление, се оказа единственото, което официално отбелязва празника. Надявам се в управлението да бъдат чути нашите искания, надявам се с БСП да можем да провеждаме политика в интерес на хора. И се надявам представителите на БСП да имат достойнството да напуснат тази коалиция, ако тя работи и продължава да работи срещу нашия интерес".

Тодор Капитанов от КНСБ отбеляза, че днес българският работник празнува, защото не е принуден да работи в лоши условия на труд. "Днес българският работник празнува, защото не е принуден да търпи своеволията на работодателите - физическо насилие, психически тормоз, сексуално насилие, принуди, каза той. - Днес българският работник празнува също, защото не е принуден да работи извънредно, не е принуден да угажда на капризите на работодателя си да не ползва обедната си почивка, да остава на работа след работно време, да не се прибира вкъщи навреме и да не може да види семейството си".

Според Тодор Капитанов може би вече е време за общонационален протест, който да даде ясен знак, че всекидневните злоупотреби с правата на трудещите се няма как да продължат. "Нивата на доходите в България не ми позволяват да имам празнично настроение днес, добави той. - КНСБ всекидневно настоява и към европейските, и към българските институции за незабавно, за моментално приемане на Директивата за справедлива и адекватна минимална работна заплата и за насърчаване на колективното трудово договаряне в България".

Милена Анева от независимите синдикални организации на енергетиците и представител на "Топлофикация - София" поздрави колегите си за празника. "Желая здраве на хората, които осигуряват светлината и топлината в домовете ни, каза тя от трибуната. - Искам да поздравя всички, които днес са на работното си място, за да имаме комфорт в домовете си. Защото те работят в тежки условия и благодарение единствено на техния професионализъм, софиянци имат комфорта на топлината".

Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова се обърна към представителите на левия печат с думи на емблематичния Стефан Продев. "Горе главата, другари! Горе главата! Не бива да се предаваме, каза в словото си тя. - Вестник "Дума" е силен, защото е вестник с характер. За съжаление, днешният наш празник провеждаме в тежки дни, когато съвсем близо до нас бушува огънят на войната. Мисля, че точно в тези дни огромна е отговорността на журналистите и най-вече на тези от левия печат и вестник "Дума" да казват истината. Да напомнят постоянно поуките от историята, за да няма никога повече ужас от война и в България. За да не изживява нашият народ трагедията от следваща национална катастрофа".