Сергей Станишев: България се нуждае от политическа промяна

Мар 29, 2011 Новини БСП 0 1376

  Авантюрата на ГЕРБ със Сребърния фонд излага на риск пенсиите на хората     България се нуждае от политическа промяна, която може да дойде само чрез избори

 

Авантюрата на ГЕРБ със Сребърния фонд излага на риск пенсиите на хората

 

 

България се нуждае от политическа промяна, която може да дойде само чрез избори. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той напомни посланията на социалистите от протестния митинг, който се проведе миналата събота и благодари за подкрепата на близо 20 000 души, които се присъединиха към протеста. Станишев изтъкна, че недоволството от ГЕРБ нараства и все повече хора изпитват на гърба си резултатите от некомпетентната политика на управляващите. „Правителството все едно съществува във вакуум. То не проявява загриженост за обедняването на българите", зави Станишев. Той обяви, че протестите ще продължат в цялата страна, включително на първи май. Лидерът на БСП призова всички социалисти да се включват в браншови и регионални протести. „Само чрез натиск правителството може да бъде принудено поне малко да коригира политиката си", заяви Станишев. Той обяви, че БСП се готви да отбележи първи април - деня на лъжата - като ден на ГЕРБ. Лидерът на социалистите предположи, че поредна лъжа на ГЕРБ ще се окаже и обещанието, че до 2013г. България ще има 700 км. магистрали.

Според лидера на БСП държавата трябва да предприеме спешни социални мерки. По думите му, в рамките на година могат да се съберат минимум 1 млрд.лв. допълнителни приходи чрез преструктуриране на бюджета и с по- висока събираемост на данъците. Станишев обясни, че тези средства могат да подпомогнат хората, които са в най- тежка ситуация заради растящите цени и високата инфлация. Според лидера на БСП страна ни се нуждае и от нова политическа и обществена атмосфера, различна конфронтацията и омразата, които ГЕРБ налага.

БСП се обяви категорично против поредната авантюра, която готви правителството - този път със Сребърния фонд. Според Станишев с действията си ГЕРБ ще изложи на риск пенсионната система и пенсиите на хората. Той напомни, че предишното правителство създаде фонда, за да гарантира стабилността на пенсионната система, като в него бяха събрани 1,680 млрд.лв. Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова предупреди, че управляващите се готвят да използват приходите от приватизация не за Сребърния фонд, а за запълване на дефицита в бюджета. Самата приватизация Нинова определи като „пладнешки обир на държавни активи". Тя предупреди, че управляващите се готвят да продават на безценица, без да се интересуват от съдбата на приватизираните дружества. Секретарят на БСП отбеляза и скандално разминаване между институциите по тази тема. Нинова изтъкна, че планът  за 2011г. на Агенцията за приватизация предвижда от приватизацията да се получат близо 250 млн.лв. От друга страна в решението на Министерски съвет от 1 април миналата година, както и в Закона за бюджета от 2011г. пише, че от приватизацията ще се получат  450млн.лв.

Корнелия Нинова изрази тревогата на социалистите от задълбочаващия се проблем с шапа в България. Според секретаря на БСП правителството има вина, защото не е взело адекватни мерки още при първите появи на болестта. „Единствената мярка, която предприемат, е да избиват животните", отбеляза Нинова. По думите й животновъдите са били излъгани и вместо обещаните им 1900лв. са получили едва 900лв. на животно.   


Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>