Румен Овчаров: Правителството на ГЕРБ е най- некомпетентното и най-безотговорното

Мар 26, 2011 Новини БСП 0 1586

Майката Елеонора: Не искам управляващите да пестят на гърба на детето ми Днес е началото на пролетта на нашето недоволство

Майката Елеонора: Не искам управляващите да пестят на гърба на детето ми

Днес е началото на пролетта на нашето недоволство. Няма как да поискаме нещо различно от оставката на правителството на ГЕРБ, защото то е най- некомпетентното и най-безотговорното, което България е имала. Това заяви председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров пред протестиращите на пл. Батенберг в София. Овчаров беше категоричен, че правителството на ГЕРБ провали големите инфраструктурни проекти в страната, провали здравеопазването, образованието, науката, културата, земеделието. Председателят на столичните социалисти се обяви срещу мутренския принцип „аз съм се разбрал, не ги закачайте", който налагат управляващите в страната.

„За година и половина ГЕРБ разруши основите на социалната държава", заяви народният представител от Коалиция за България Драгомир Стойнев и добави - „Те забравиха, че в България живеят хора". Стойнев с тревога отбеляза, че  над 600 000 българи всяка вечер заспиват с мисълта, че трудно изхранват децата си, два милиона живеят в мизерия, всеки четвърти млад човек е безработен, а 6000 деца с увреждания изчезнаха от регистрите, защото тежат на бюджета. Вместо да решава проблемите обаче правителството на ГЕРБ обвини майките, че източват НОИ, а болните - че източват Здравната каса.

Младата майка Елеонора Петрова, която живее със 7-месечния си син в Сливница, се изправи пред протестиращите, за да сподели, че й е трудно да гледа детето си с 400лв. на месец и с едва 35лв. надбавки. Тя изрази тревогата си от липсата на достатъчно места в детските ясли. „Не искам управляващите да пестят на гърба на детето ми пари за подслушване и магистрали. Подслушват ни, но не чуват гласът ни", заяви Елеонора и призова протестиращите да бъдат единни.

„ГЕРБ не разбират от здравеопазване", заяви лекарят Владимир Пандев. „Протестираме, защото се закриват лечебни заведения, а тези, които оцелеят са притискани да сключват неизгодни договори. Протестираме, защото мизерията не е наша съдба, а здравеопазването ни води до човешки загуби. Протестираме, защото една част от лекарите отказват да поемат отговорност за тежките случаи заради злокобната сянка на Цветан Цветанов, която дебне над лекарското съсловие", каза от трибуната Пандев. По думите му откакто ГЕРБ са на власт положението е безнадеждно.

С болка тютюнопроизводителят Огнян Балдев заяви, че ГЕРБ съсипа българското село. „Безработицата е повсеместна, а хората масово се отказват от поминъка си и напускат родните си места. Нека ГЕРБ се откаже от управлението и го остави на по - кадърните от тях", призова Балдев.

Цветан Минков председател на „Съюз на пенсионерите 2004" заяви, че пенсионерите са най онеправданата социална група. „На нас правителството обещаваше най - много, а даде най - малко. От 3 милиона днес пенсионерите са близо 2 милиона. Хората вече ги няма. Няма ги и младите, прогонени от страната от същото това правителство на ГЕРБ, което увеличава безработицата от ден на ден", припомни Минков. Той добави, че повече от половината пенсионери получават пенсии, които са под прага на бедността.

Минчо Минчев, председател на политическа партия  Нова Зора изтъкна, че оцеляването на все повече хора е под въпрос заради некомпетентното и безотговорно управление на ГЕРБ.