Филип Попов, БСП: Гуверньорът на БНБ трябва да е експерт, а не политически обвързана фигура

Апр 15, 2022 Новини БСП в медиите 0 783

15.04.2022 г.

„Позицията ни за неподкрепа към Каримански е принципна. Тя беше заявена много отдавна и ние продължаваме да поддържаме идеята, че неговата кандидатура трябва да бъде оттеглена. Гуверньорът на БНБ трябва да е експерт, а не политически натоварена фигура.” Това коментира пред NOVA заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов.

По думите на Попов създалата се ситуация около избора за гуверньор на БНБ не застрашава стабилността на коалицията. „Тук говорим за сферата на социалната политика, социалните плащания, както и това, което се случва по света, а именно войната на няколкостотин километра от нас”, каза още той.

Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" припомни, че в коалиционното споразумение е разписана и възможността всяка една от 4-те партии в управляващото мнозинство да има възможност за предлагане на собствени законопроекти.

„Не мисля, че е застрашена стабилността на коалицията. Все пак ние имаме коалиционен договор, който се изпълнява. Ето и вчера гласувахме, и закрихме специализираните съдилища и прокуратура. Това беше и част от нашата коалиционна рамка”, категоричен бе Филип Попов.

В заключение той заяви, че се намираме в много сложна ситуация и интересите на обществото трябва да бъдат поставяни като приоритет за управляващите.