Веска Ненчева, БСП: Преизчисляването на пенсиите ще гарантира стабилност на възрастните хора

Апр 15, 2022 Новини БСП в медиите 0 6697

Намаляването на ДДС върху регулираните стоки е инструмент, чрез който да стигнем директно до крайните потребители

„Днес бе даден старта на разговора за актуализацията на бюджета. Още с приемането на редовния бюджет, който по обясними причини закъсня, както и с връхлитащите ни една след друга кризи се наложи мисленето ни в посока подпомагане на най-нуждаещите се хора. Това, което сме концентрирали като виждане е свързано с данъчната политика. Разбира се намаляване на ДДС на регулираните стоки, като идеята е чрез това намаление да стигнем до крайните потребители. Също така борбата ни в годините е свързана и с преизчисляване на пенсиите. Работим по 4 варианта, които можем да предложим на коалиционните ни партньори и те да бъдат осъществени през актуализацията на бюджета.” Това заяви народният представител от "БСП за България" Веска Ненчева в ефира на БГ он еър и допълни, че социалистите ще предложат и необлагаем минимум от 760 лв. за работещите.

По думите на социалиста е изключително трудно, когато 4 различни по идеология партии трябва да обединят усилията си, но си струва щом става въпрос за общи усилия в името на грижата за хората. „Ние няма да отстъпим от увеличението на минималната работна заплата. Това е дългосрочна наша битка от предходните парламенти”, допълни Ненчева и отчете като успех за БСП това, че втората година от майчинството ще бъде с размера на минималната работна заплата.

„При всички положения парите, които пенсионерите ще получават след преизчисляването няма да са по-малки от досегашните им пенсии, плюс ковид добавките. Въпроса е хората реално да усетят в джоба си подкрепата на държавата”, категорична бе Ненчева.

По думите й БСП е последователна партия и относно законопроекта за колекторските фирми. „Продължаваме с разговорите по темата, но няма да е лесно защото тази промяна засяга милиардни интереси”, посочи още тя.

Народният представител от левицата изрази задоволство от факта, че със закриването на специализираните съдилища и прокуратура се слага край на една порочна практика, която по време на своето управление от ГЕРБ са използвали, като бухалка срещу неудобните и припомни, че това е било част от предизборните ангажименти на социалистите.

В заключение Веска Ненчева определи темата за машинния и хартиен вот като доста важна, защото пряко касае избирателната активност. „Ние бяхме тези, които държаха на машинния вот, но след направени анализи се оказа, че голяма част от по-възрастните избиратели се изплашиха от машините. Още повече, че това решение е подкрепено и от нашите Конгрес и Национален съвет”, довърши тя.