Георги Свиленски: Ремонтите трябва да започнат, да не допринасяме за трагедии на пътищата с нашето бездействие

14.04.2022 г.

„Тези фирми, които протестираха пред Народното събрание трябва да започнат да ремонтират пътищата, защото тези пътища са в безобразно състояние и няма кой да я свърши тази работа.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание по време на обсъждането на решение, с което АПИ да плати 50% от дължимите суми на пътните строители.

Той обяви, че левицата ще подкрепи решението, предложено от правна комисия, защото освен плащането, което трябва да бъде извършено, трябва да има и контрол. 

„Трябва да вземем решение, министърът трябва да си отиде с решение, с което утре да плати 50% на всички фирми. Другите 50% да бъдат прегледани къде и за какво са отишли и ако са на пътя - ако са реализирани в мантинели, в маркировка, в асфалт – те ще бъдат доплатени на 100%. Обаче ако асфалтът, вместо 8 см е 4, ще бъдат платени като за 4, не като за 8“, каза социалистът.

Обръщайки се към парламентарната група на ГЕРБ-СДС, той припомни: „Спомняте ли си как подскочихте, уважаеми колеги, когато поискахме проверка на 52 точки от магистралите? 52 проби да бъдат направени, нищо не костваше. Стоварихте цялата механизация на Цариградско да протестират, защото има страх от това какво се е свършило и какво е качеството.“

„Гласуването по тази точка е в интерес на всички български избиратели, без значение дали са от ГЕРБ, ДПС или „Продължаваме промяната“, защото всички пътуваме по пътищата, а миналата година са загинали над 600 човека, уважаеми колеги. Нека не допринасяме и ние с нашето бездействие за това тази година да бъдат повече“, призова Георги Свиленски в заключение.