Сергей Станишев: Името на кризата е ГЕРБ, затова БСП иска оставката на правителството

Мар 26, 2011 Новини БСП 0 1209

  Повече от 18 500 души дойдоха на площада, за да протестират срещу управлението на ГЕРБ Името на кризата е ГЕРБ

 

Повече от 18 500 души дойдоха на площада, за да протестират срещу управлението на ГЕРБ

Името на кризата е ГЕРБ. Затова искаме оставката на сегашното правителство. То е некадърно, лъжливо и неспособно да изведе страната от кризата. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред повече от 18 500 души, които се събраха в центъра на София за най- големия протестен митинг от началото на управлението на ГЕРБ.

Лидерът на БСП напомни, че протестите са станали ежедневие - протестират земеделци, тютюнопроизводители, лекари, бедни хора. Станишев беше категоричен, че техните проблеми, проблемите, които изпитват ежедневно на гърба си българските граждани, произтичат от политиката на правителството на Бойко Борисов. „Само ако хората са заедно обаче, управляващите няма да могат да пречупят недоволството и волята им", заяви председателят на БСП. Станишев изрази тревогата си, че огромна част от българите са докарани до отчаяние. По думите му те посягат на живота си от безнадеждност - защото не могат да се лекуват, не могат да плащат кредитите си, не могат да гледат децата си.

Лидерът на БСП призова управляващите да понесат отговорност за ежедневните си лъжи. „Къде са средноевропейските доходи, които обещаха?", попита той. Станишев напомни, че управляващите скъсаха споразумението с лекарите и ще скъсат споразумението със земеделците. Оказа се, че строят АМ Тракия върху пепел. „Хората не ядат асфалт", напомни Станишев. Той подкрепи предложението на младежи от Враца първи април - денят на лъжата да стане ден на ГЕРБ. Той призова недоволните от правителството на този ден да се надсмеят над управляващите и да изразят своя протест отново.  

Лидерът на БСП припомни опитите на ГЕРБ да оправдаят собствената си некомпетентност с предишното правителство, със световната криза, дори с Кадафи. „Приемате ли тези обяснения", попита протестиращите Станишев и получи в отговор оглушително „Не". Според лидера на БСП правителството е по- зле от природно бедствие, защото погубва България. „Докато управлява ГЕРБ, нищо няма да се промени", категоричен беше той. Станишев призова да се спре със злобата и войната, която води ГЕРБ със съсловията. „Страната ни се нуждае от диалог", изтъка той.

Председателят на БСП отбеляза, че българските социалисти не са сами в протеста си срещу управляващите. Присъединиха се и много хора, които не са симпатизанти на БСП. Станишев прочете писмото на председателя на ПЕС Пол Расмусен, който призовава българските граждани да изразят недоволството си срещу управлението на ГЕРБ и да вдигнат червен картон на правителството.

„Не се страхуваме от ГЕРБ. Вярваме, че можем да помогнем на хората и България да бъде достойна страна", категоричен беше Станишев и добави, че БСП има решение на кризата. По думите му са нужни спешни мерки за компенсиране на доходите на хората. Станишев призова да се спре войната срещу малкия и среден бизнес. Според него, при компетентно управление, за една година може да се генерират 1 млрд.лв., които да влязат в икономиката на страната. „Имаме силата с общи усилия да възродим България", обърна се Станишев към хилядите протестиращи.

 

 

 

Слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на протестния митинг

 

 

Искам да благодаря на всички членове, симпатизанти, привърженици на БСП и на Коалиция за България, че днес сте тук на този площад. Искам да благодаря на всички хора, които не споделят нашите убеждения, но на които им е писнало от това управление и те също дойдоха на този площад.

            На път за тук срещнах един човек които ми каза: Аз не съм гласувал за БСП, но не мога да търпя повече това което се случва в България под управлението на ГЕРБ. Защото името на кризата е ГЕРБ! Това е мнението на все повече българи. Затова искаме оставка на това правителство! Некадърно, лъжливо, неспособно да изведе България от кризата!

            Някои хора казват - за какво правите политически протест. Да действително, протестите в България станаха ежедневие. Протестират земеделски производители, тютюнопроизводители, лекари, бедни хора срещу цените, срещу бездействието на правителството. Но искам да ви кажа едно нещо - всички тези проблеми които различните съсловия, различните браншове изпитват на свой гръб; всички тези проблеми, които всеки българин носи ежедневно, произтичат от политиката на това правителство на Бойко Борисов. Затова е нужен политически протест срещу него.

            Знаете ли какво прави това правителство със своите обещания? Спомняте си - подписаха споразумение с лекарския съюз през есента, гарантирано от ГЕРБ, от Бойко Борисов. Какво направиха с него? Скъсаха го! Обещаха на земеделските производители спешно да изплатят земеделските субсидии от 1 милиард и сто милиона лева. Знаете ли какво ще направи Бойко Борисов с това споразумение? Ще го скъса и него и ще го изхвърли.

            Само ако всички, които са недоволни от това правителство са заедно, тогава няма да могат да пречупят недоволството и волята на българите. Защото и Бойко Борисов не може да скъса нещо, което е много по -единно.

            Днес ние сме тук на този площад, за да кажем НЕ на управлението на ГЕРБ. За да кажем: Стига лъжи! Защото ГЕРБ обещаваха преди изборите средноевропейски доходи за българите. Къде са тези средно европейски доходи? За лъжите трябва да се носи отговорност! Политическа отговорност. Защото тези управляващи   не спряха и не спират да лъжат всеки ден. Какъв е техният отговор на собствената им некомпетентност, на обедняването на стотици хиляди българи? Първо беше предишното правителство. След това стана световната криза. Нямало как видите ли, външните фактори са виновни. След това започнаха да говорят за саботажи, че им се пречело. Сега вече опряха до Муамар Кадафи като основна причина за тяхната некадърност и че не могат да се справят с нещата в България. Приемате ли тези обяснения? Не! Това е правителство на едни смешници, неспособни да решават проблемите, в които затъва България всеки ден. Напоследък се хванаха само за една единствена теза - ние строим магистрала Тракия! Много хубаво! Добре, че я строят! Само че хората не ядат асфалт! Освен всичко останало оказа се, че строят магистралата върху пепел, върху пепел и сгурия. И ни лъжат и хвърлят на вятъра европейски и български пари. Затова българите казват: Не на това управление! Оставка!

            Скъпи приятели, огромна част от българите вече са докарани до отчаяние. Да, имало е протести при всяко правителство. Имаше протести и срещу нас. Но за какво протестираха хората тогава? Хората казваха - искаме по- бързо увеличение на доходите, искаме още по-високи заплати, искаме по-бързо увеличаване на пенсиите. Какво правят сега? Всеки ден се случва нещо ужасно. Хората са докарани до такова състояние, че посягат на живота си от безнадеждност. Защото не могат да върнат кредити. Защото не могат да осигурят образование на децата си. Защото не могат да се лекуват.

            ГЕРБ ни обвиняват, че ние лъжем, че сме популисти. Ние сме били популисти. Искам да попитам - тези хора, които получиха работни места по време на нашето управление, повече от триста хиляди нови работни места и които загубиха своята работа по време на управлението на ГЕРБ - от нас ли бяха изгонени или от ГЕРБ? От ГЕРБ!

            Искам да попитам българските пенсионери, които получаваха ежегодно значимо увеличение на  пенсиите и коледни надбавки - от нас ли бяха излъгани или от ГЕРБ? От ГЕРБ!

            Искам да попитам хората, които имаха достъп до лечебни заведения, не им се отказваше лечение и които днес чакат на опашки за живото-спасяващи операции - от нас ли бяха излъгани или от ГЕРБ? От ГЕРБ!

            Днес премиерът и управляващите казват - никой не може да предложи алтернатива. Няма как да се управлява другояче и предлагат на българите да засаждат картофи, за да оцелеят. Засадихте ли вашите картофи? Всичко това е заради некомпетентността на управляващите.

            БСП има решение за тази криза и на сегашното състояние на България. Защото, скъпи приятели, ние сме тук, не само да изразим нашия гняв срещу това управление, но и да покажем нашата вяра и нашата надежда.

            Има един американски филм - Изкуплението Шоушенк. В него се казва - страхът може да те затвори, надеждата може да те освободи! Всички тези хора, които сме тук на площада, не се страхуваме от ГЕРБ, не се страхуваме от техните репресии, от полицейщината, от лъжите! Ние вярваме, че България може да бъде достойна държава, че държавата може да помогне на хората.

            Управляващите казват - няма пари, съжаляваме. Пари винаги могат да бъдат намерени, ако правителството е компетентно. Но първото условие е отстраняване на това правителство от власт. То е пагубно за България, то погубва България, то е по-зле от природно бедствие!

            Скъпи приятели, ние знаем и нашите стари грешки и сме си извлекли поуки от тях. Знаем и нашите вини, но знаем какво трябва да се направи за България днес. И първото нещо е да се възстанови нормалността на нашата държава. Да се спре тази злоба, конфронтация, тази война срещу всички съсловия, различни хора, която води ГЕРБ. България се нуждае от съгласие, от диалог, от разумни решения. Необходими са спешни мерки от страна на държавата и ние можем да ги направим за компенсиране на доходите на най-засегнатите от кризата. На пенсионерите,  на безработните, на майките с деца, на хората , които се нуждаят от помощ. В рамките на една година при компетентно управление, при по-висока събираемост на данъците, при актуализация на бюджета и преразпределение на приоритетите могат да се генерират над 1 милиард лева и те да влезнат в икономиката и в гражданите, защото това е важно за оцеляването на българския народ.

Днес  се нуждаем от спасителен план за България, до там са ни докарали ГЕРБ. Трябва да спре войната срещу дребния и среден бизнес, защото той създава работни места, заетост, доходи, тези доходи се връщат в бюджета и после отиват пак  за социално слабите. Искам да ви кажа, скъпи приятели, ние не сме сами, не само в България, но и в цяла Европа. Там където управляват десните, те искат да прехвърлят кризата на раменете на обикновения човек- на трудовия човек Ние получихме преди нашия митинг приветствие-обръщение от Пол Нируп  Расмусен- председател на Партията на европейските социалисти. Той казва: „На фона на нарастващата бедност на българските граждани, корупцията и страха, гражданите на България са тези, които трябва да излязат на улицата и да изразят недоволството си от сегашното пагубно управление. Не можем да позволим на ГЕРБ да продължи унищожаването на България. Българските граждани искат зачитането на много основни социални ценности и права, до които всеки европейски гражданин трябва да има достъп. Сега е времето да се действа. Аз, Пол Нируп Расмусен -председател на ПЕС се присъединявам към българския народ днес и вдигам „червен картон" на управляващата партия ГЕРБ".

Днес ние сме тук, но мнозина си задават въпроса- а какво се случва утре, разотиваме се и всичко продължава по-старому, ще допуснем ли ГЕРБ безнаказано да продължават да правят това, което правят това и смазват България, и смазват хората на труда, смазват българската икономика и погазват демокрацията. Не бива да го допускаме, това е наше задължение. Затова аз призовавам всички български социалисти, нашите симпатизанти- да се включват във всички протести: браншови, синдикални, организирани и неорганизирани. Ние трябва да сме там заедно с българския народ. Не се страхувайте, че ще ни обвинят, че политизираме протестите. Докато това правителство там на „Дондуков" управлява, нищо принципно няма да се промени в България. Искаме това правителство да си ходи.

Скъпи приятели, вчера в Народното събрание имахме среща с няколко десетки млади социалисти от Врачанска област и те дадоха една идея. Искам да им благодаря за тази идея и да я предложа на всички вас. Те казаха- ГЕРБ лъжат всеки ден вече 20 месеца. Другата седмица идва 1 април, българският народ е оцелял не само защото  е има силата, гнева, жилавостта да преодолее предизвикателството, а и защото се е смял. Нека направим първи април, ден на ГЕРБ- ден на лъжата. Искам всички вие на 1 април в различни градове на България - и на улицата, и чрез интернет, и в разговори със свои приятели-  да направите така, че всички българи да се смеем на ГЕРБ. Да им кажем, че не се страхуваме от тях и че ще направим България по-добра, без ГЕРБ. 

Ние сме си извели поуките от миналото, знаем нашите грешки. Имаме силата да се изправим и да възраждаме с общи усилия, с общ труд България. Да сте живи и здрави! Имайте кураж, имайте самочувствие, имайте смелостта. Да живее България!