Протестиращите: „Стига зрелища и скъпотия! Искаме хляб!”

Мар 26, 2011 Новини БСП 0 1354

С много емоция и очаквания бе свързано присъствието на десетките хиляди българи на националния протест на площад Батенберг днес

С много емоция и очаквания бе свързано присъствието на десетките хиляди българи на националния протест на площад Батенберг днес. Сред дошлите на протеста се усещаха недоволството, горчивината, гнева и болката на хората, породени от нарастващата немотия и повсеместното обедняване, предизвикани от некадърното управление на правителството на ГЕРБ.

Това личеше както в разговорите на протестиращите, така и във внушенията на самоделните плакати, които издигнаха те. Хората сами посочваха проблемите, които им тежат ежедневно. Срещу бедността бяха плакатите с надпис - "Не на бедността", „Искаме да живеем достойно!", „Не ям асфалт!" „Гладни сме!", „Няма хляб, за да оцелеете яжте магистрали и картофи!", „Стига зрелища и скъпотия! Искаме хляб!". Срещу безработицата хората издигнаха- „Искам работа!", "Искаме сигурност и справедливост", „Не на управленска некомпетентност!", „ГЕРБ води България към ликвидация!". „Искаме реални и справедливи доходи!", настояваха протестиращите с друг плакат, както и - „Бойко + Цецо=Път без изход!", „В Япония - земетресение, В България - ГЕРБ!", За малцина богатство и власт, за народа бедност и скъпотия!". Срещу цените хората заявяват  "Не на монополите и растящите цени", „Мога ли с 240 лв. на месец да купя: Олио-4,50, брашно-1,30, сирене-5,60. Да платя: ток-60 лв, вода-30 лв., парно 110 лв.!" Оценката на протестиращите за управлението на ГЕРБ личи в текста на плакатите "Стоп на мутрите и мафията от ГЕРБ", "Днес едно, а утре друго. Вече никой не ви вярва без друго", „Не се страхуваме от предсрочни избори! Оставка! Стига простащина и нищета в политиката! Само заедно може да спасим България!", "Стига лобистки закони и продажни министри", „Стига реклама, самохвалство и перчене на мускули".

От предложенията на протестиращите - членовете на кабинета да опитат да живеят с по 240 лева на месец, колкото в момента е минималната работна заплата, до откровени обещания като „Господа управляващи, пред винкело сите са равни!" негодуванието, обидата и болката се чувстват навсякъде. И въпреки десетките теми и разностранните искания, протестиращите са единни: Искаме оставката на управляващите. ГЕРБ трябва да си иде, за доброто на България. Защото предсрочните избори не са по-страшни от безобразията на настоящите управляващи.

И въпреки несгодите и бедността,  хората си тръгнаха по-обнадеждени след като усетиха, че не са сами и има кой да застане зад техните протести.