Дeкларация на Парламентарната група на Коалиция за България

Мар 25, 2011 Новини БСП 0 1267

  От средата на миналата година ние от БСП и от ПГКБ многократно предупреждавахме за влошаването на социално-икономическата ситуация в страната

 

От средата на миналата година ние от БСП и от ПГКБ многократно предупреждавахме за влошаването на социално-икономическата ситуация в страната. Предупреждавахме за ръст на цените, за обедняването на хората, настоявахме за активни мерки на правителството. Вместо решение, правителството ни предлагаше добре режисирани, но абсолютно неуместни пи ар акции. Напрежението и недоволството сред хората растяха, но управляващите залагаха на илюзорни рейтинги и се успокояваха от услужливи проучвания.

Имаме всички основания да кажем, че се върнаха мрачните времена на борбата за оцеляване за огромната част от българските граждани. За огромната част от тях реалното ежедневие се оказаха мизерията и обедняването.

Според последните проучвания на Галъп 62% от хората отговарят, че материалното им положение е по- зле, отколкото предишната година. И това е най- високият дял на хората за последните няколко години.

Цените се увеличават на фона на замразени или трайно намаляващи доходи. По данни на НСИ през последното тримесечие на 2010 година средният месечен доход на член на домакинство е бил 308 лв., при необходими близо 600 лв. Около 60 % или над 180 лева от разполагаемия доход отива основно за стоки и услуги, от които зависи оцеляването на всеки един: храна, поддръжка на жилище, ел-енергия, отопление, данъци, заплащане в сферата на здравеопазването.

Още по-драматично е положението при най-бедните българи, а те са над 60 % от населението - пенсионери, безработни, работещи на минимална заплата, всъщност хората с доходи до 240 лева на месец, при които жизнено необходимите разходи надхвърлят 80 % от доходите. За всичко останало, което им предлага и поднася ежедневието, хората разполагат с до 40 лева на месец!

Изчисленията показват намаляване на доходите за миналата година общо с около 4%.  А от друга страна, при препускащи  нагоре цени, общото поскъпване е 4,4 %  на годишна база, като при някои храни и хранителни продукти поскъпването е между 20 и 40% само за няколко месеца. Само за един месец от настоящата година се отбелязва ръст на негативните очаквания в хората с 10 пункта. Всъщност над 41% от хората вече очакват влошаване на тяхното материално положение.

При това развитие, когато вече е изконсумирана голяма част от предвидената за цялата настояща година инфлация и то само за първите два месеца на тази година, а доходите намаляват, се налага въпросът: Какво ще стане до края на 2011? При очакваните нови повишения на цените на газа и електрическата енергия, при растящите цени на петрола и следващите го нови повишения на всички цени, отговорът е един: Лишения, хаос в икономиката и  мизерия за огромната част от българските граждани.

Къде да търсим причините?

Влиянието на международната конюнктура и повишаването на цените, особено на енергийните носители на международните пазари, със сигурност е от значение. Според нас обаче основната причина за катастрофалната ситуация в страната е липсата на последователна политика в областта на икономиката и развитието на доходите на българските граждани.

Тоталното блокиране на икономическата активност, замразяването и намаляването на доходите, хаосът и непоследователността в данъчната и икономическа политика, липсата на перспектива, песимизмът и отчаянието са основните причини за това плачевно положение днес в България. Основните двигатели на икономиката - вътрешно потребление, промишлено производство, преки чуждестранни инвестиции, вътрешни инвестиции на практика са блокирани. Дори прехваления ръст на експорта, който се предполага, че ще извади цялата икономика от дупката, едва достига нивата от 2008 година. Имаме всички основания да кажем, че правителството се провали и ще продължи да завлича България в блатото, като вероятността за изплуване на икономиката намалява правопропорционално на оставането на власт на правителството на ГЕРБ.

Предупреждавахме за предстоящото тотално обедняване на българите. И познахме не защото разполагаме с кристална топка, а защото икономиката си има закони и правила. А те трябва да се спазват и не се влияят от заповеди, СРС-та и пиар акции.

Ние от БСП и ПГКБ ясно заявяваме, че протестираме и ще протестираме. Протестираме срещу безхаберието на управляващите! Протестираме срещу демагогията, която властва в страната! Срещу некомпетентната и безотговорна политика в областта на доходите и на икономиката! Срещу липсата на каквато и да е грижа за обикновения човек.

 

Призоваваме всички, които споделят това разбиране, утре в 11.30 часа да се присъединят към нашия протест на площад Батенберг.

 

Днес няма да предлагаме поредните мерки. Решението за нас е едно - оставка на правителството!