Иван Ченчев към министър Атанасов: Има много неясноти в Национален фонд „Култура“

Апр 08, 2022 Новини БСП 0 871

08.04.2022 г.

„По какъв начин бяха подбрани и избрани новите членове на Националния фонд „Култура“, след като поискахте оставките на тези, които не са изпълнявали досега правомощията си, съгласно Устава и критериите за работа на Фонда? С какво променихте условията така, че да се гарантира компетентността и отговорността на техните решения за в бъдеще?“

Този въпрос зададе зам.-председателят на парламентарната група на БСП и член на Комисията по култура и медии Иван Ченчев на министъра на културата Атанас Атанасов по време на редовния блиц-контрол в Комисията.

Иван Ченчев посочи, че е важно министър Атанасов да запознае депутатите и творците с основните моменти, включени в новите програми и Индикативната програма на Национален фонд „Култура“, в частта за възстановяване на последствията от епидемията от Ковид-19.

„Необходимо е да се изясни и по какъв начин са подбрани критериите, по които ще подпомагаме и развиваме организации в областта на любителското творчество – в бюджета за 2022 г. са предвидени 5 500 000 лв., както и в индикативната програма за развитие на организациите в областта на традиционния цирк, където по същият бюджет се предвиждат 1 000 000 лв“, заяви Ченчев като добави, че „българския цирк е сред трите цирка в света, които могат да се нарекат създатели на това феноменално изкуство. „С удоволствие изпратих преди ден поздравителен адрес на трупата „Балкански“, защото тази година българският цирк “Балкански“ е номиниран в Брюксел за награда МИШЕЛИН за най-добър цирк в света“, добави народният представител от БСП.

„Всички знаем, колко въпроси провокираха в края на миналата година предложенията по програмата „Награди за високи постижения в областта на изкуствата и културата.“. Затова въпросът ми към министъра е има ли вече критерии за предложения в тази област и с какво ще се различават те от предишните, станали повод за толкова много критики? 24 май наближава“, каза Иван Ченчев.

Поради процедурни ограничения народният представител от БСП не успя да зададе важен въпрос на българското кино, но го поставя на внимание: „Националният филмов център вече има нов директор. 2021 г. бе нулева за българското кино, въпреки, че в бюджета имаше предвидена доста по-голяма сума. Но липсата на управленска Програма, Устав и Правилник за работа на центъра попречи разходването на планираните средства по бюджет“, подчерта народният Иван Ченчев.

По думите му дори причина за това да е предложения за промяна, новоприет през 2021 г. Закон за българското кино – има ли готовност с промени, чието приемане след внасяне в Народното събрание, ще осигури разходването по правилен начин на немалкото средства, предвидени в бюджета за 2022 г. И по този начин ще се предотврати ли опасността от нова нулева година?