Министър Гьоков запозна мисията на МВФ в България с приоритетите в сферата на заетостта и социалната политика

Апр 08, 2022 Новини БСП 0 696

08.04.2022 г.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков представи приоритетите в държавната политика в сферата на пазара на труда, социалното подпомагане, пенсионната система, повишаването на доходите и резултатите от тяхното изпълнение пред ръководителя на мисията за Международния валутен фонд (МВФ) в България Жан-Франсоа Дофен и неговия екип. Основна тема в разговора бяха и мерките в подкрепа на бежанците от Украйна. 

„Регистрираната безработица в страната продължава да намалява. През февруари нейното равнище е 4,9% - с 2 процентни пункта по-малко в сравнение с миналата година. Броят на безработните се е понижил до 159 906 – с 65 375 по-малко на годишна база“, каза министър Гьоков. Той отбеляза, че при изпълнението на Националния план за действие по заетостта се предвижда да се осигури заетост за 22 223 безработни. „В Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) са планирани 700 млн. лв. за мерки за повишаване на квалификацията, знанията, уменията и компетенциите на работната сила в България, от които 396 млн. лв. са за повишаване на дигиталните умения с цел по-добра реализация на пазара на труда“, каза министър Гьоков.

Той подчерта, че за подкрепата на семействата с деца и семействата, които полагат грижи за деца в риск ежегодно се предоставят значителни средства от държавния бюджет. За 2022 г. те са в размер на 665 528 000 лв. „Разширяването на съществуващата мрежа от подкрепящи социални услуги в общността и развитието на интегрирани услуги също е сред водещите приоритети на социалната политика“, посочи министър Гьоков.

Той запозна представителите на МВФ и с мерките за подкрепа на бягащите от войната украински граждани, които са влезли и останали в България. Подготвя се нова процедура „Солидарност“, по която те ще бъдат подкрепени с мерки улесняване на достъп до пазара на труда у нас. Дирекциите „Социално подпомагане“ в страната са отпуснали еднократна помощ от 375 лв. на 2151 украински граждани, които ще им бъдат изплатени на 15 април.