Вицепремиерът Нинова и икономическият министър на Косово Ризваноли обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни

Апр 06, 2022 Новини БСП 0 765

06.04.2022 г.

 „Търговско-икономическите отношения между България и Косово са традиционно добри, но вярвам, че може да се направи още много. Въпреки негативното влияние на пандемията от Ковид-19 върху икономиките, през 2021 г. стокообменът между двете страни е в размер на 114.4 млн. евро и бележи ръст от 11.4%. Търговското салдо остава положително за България и възлиза на 71.3 млн. евро“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на среща с д-р Артане Ризваноли, министър на икономиката на Република Косово. 

В рамките на срещата министър Нинова определи  пазара на Косово като високо перспективен в различни сектори. Тя отбеляза, че  голям брой косовски фирми развиват търговско сътрудничество с партньори от България. „Смятаме, че е възможно България в близко бъдеще да има още по-широко присъствие на косовския пазар. Очакваме, че българският износ за Косово, ще продължи да бележи ръст и през следващите години. Ще се търсят още начини на сътрудничество, чрез които български производители на хранителни стоки да могат да навлязат на пазара на Косово чрез производство на продукти за вериги магазини“, допълни още вицепремиерът.

От своя страна министърът на икономиката на Република Косово Артане  Ризвиноли изказа благодарности за доброто сътрудничество по време на Ковид пандемията и се ангажира да съдейства на бизнеса и развитието на икономическите отношения между България и Косово.

Двете страни набелязаха области от взаимен интерес, като  приоритетни те посочиха селското стопанство, насърчаването на инвестиции, информационни и комуникационни  технологии, металопреработващата промишленост, доставки на стоки от хранително-вкусовата промишленост - продукти на конкурентни цени като захарни изделия, месни и млечни продукти, консерви, вина и др.

Подписването на бъдещо Споразумение за икономическо сътрудничество беше друг основен фокус по време на работната среща. В рамките на дискусията стана ясно, че предстои актуализиране на  договорно-правна база, която ще спомогне за ускоряването на сътрудничеството между страните и решаване на въпроси от двустранен интерес. „Създаването на Смесена комисия въз основа на сключено Споразумение за икономическо сътрудничество би допринесло за практическото реализиране на редица съвместни проекти в области от взаимен интерес“, заяви министър Нинова.