Иван Ченчев: Да спрем да вървим след случаите на насилие над деца – превенцията е ефективното решение

Апр 06, 2022 Новини БСП 0 810

Иван Ченчев ускори процеса по приемането на Национална програма за превенция срещу насилието и злоупотребата с деца, поставяйки проблема на обсъждане между институциите

„Трябва да спрем да вървим след случаите на насилие от и над деца - превенцията е ефективното решение. Затова се радвам, че обединихме усилията си в тази посока.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП и председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание Иван Ченчев на среща с директора на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

Иван Ченчев подчерта, че е инициирал заседание на парламентарната комисия по повод зачестилите случаи на агресия от и над деца и показването на кадри в социалните мрежи, с цел да се обсъдят и предприемат ефективни мерки за предотвратяване на подобни случаи. Конкретният повод бе инцидент в 51 СУ „Елисавета Багряна“ и писмо на директора и преподавателите до него.

Иван Ченчев и Елеонора Лилова отново потвърдиха убеждението си, че институциите трябва да бъдат обединени срещу насилието над деца, както и че  трябва да бъде възобновена работата на междуинституционалната група „Превенция на насилието и злоупотребата над деца“ към Националния съвет за закрила на детето, за да се изработи нова Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

Новата програмата вече е факт – след общественото обсъждане предстои да бъде приета от Министерски съвет, стана ясно по време на срещата между председателя на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и директора на Държавната агенция за закрила на детето.

Елеонора Лилова връчи на Иван Ченчев юбилейна марка, валидирана за първи път у нас по повод 30-годишнината от Конвенцията на ООН за правата на детето.