Проф. Георги Михайлов участва в Конференция на председателите на национални секции към Парламентарната асамблея по франкофония

Апр 05, 2022 Новини БСП 0 616

05.04.2022 г.

Ръководителят на делегацията на 47-ото Народно събрание в Парламентарната асамблея по франкофония /ПАФ/ и председател на българската секция проф. Георги Михайлов участва в Конференция на председателите на национални секции от регион Европа към Парламентарната асамблея по франкофония. Домакин на форума е Националният съвет на Княжество Монако. С приветствия към участниците се обърнаха председателят на Националния съвет Стефан Валери и председателят на секция Монако в ПАФ Мишел Дитло.

В изказването си на конференцията проф. Георги Михайлов благодари на домакините от Националния съвет на Княжество Монако за гостоприемството и добрата организация на събитието. Той заяви, че Народното събрание на Република България подкрепя Украйна, както и санкциите спрямо Руската федерация. Според него първият и най-важен въпрос е да бъде прекратена войната.

Проф. Михайлов подчерта, че ценностите на франкофонското движение са насочени към хуманизма. По думите му държавите от ЕС би следвало да се включат в мирните преговори между Украйна и Русия с цел да бъде спряна войната. Той отбеляза, че България винаги е била в близост до конфликти, които са имали силен отзвук - Косово, Сърбия и Хърватия, Босна и Херцеговина, но подобен на този конфликт не е имало досега в региона.

Конференцията на председателите на секции по региони се провежда традиционно през пролетта и обикновено предхожда Годишната асамблея на ПАФ. В нея участват ръководителите на националните делегации в ПАФ, които се смятат за председатели на съответната национална секция.