Позиция на ИБ на НС на БСП относно ситуацията в Близкия изток

Мар 22, 2011 Новини БСП 0 1514

  ПОЗИЦИЯ НА ИБ НА НС НА БСП ОТНОСНО СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК   БСП подкрепя стремежа към демократизация в страните от Северна Африка и Близкия Изток като гаранция за дългосрочна стабилност и успешно развитие на региона като цяло

 

ПОЗИЦИЯ

НА ИБ НА НС НА БСП

ОТНОСНО СИТУАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

 

БСП подкрепя стремежа към демократизация в страните от Северна Африка и Близкия Изток като гаранция за дългосрочна стабилност и успешно развитие на региона като цяло.

БСП подкрепя мирните демонстрации, които се провеждат в част от страните от региона и подчертава своята солидарност с хората, които настояват за демократични промени.

БСП се обявява против грубите и систематични нарушения на правата на човека и призовава властите да спрат насилието над протестиращите и да зачетат свободата на изразяване и сдружаване.

БСП е сериозно обезпокоена от употребата на сила срещу протестиращите  в Бахрейн, Йемен и Сирия.

БСП решително отхвърля използването на оръжие и насилие от страна на либийския лидер Муамар Кадафи срещу либийския народ. Масовите убийства на демонстранти и цивилни граждани окончателно дискредитираха либийския режим и въведоха страната в състояние на гражданска война. Единственото логично продължение е незабавното оттегляне на Кадафи от власт и демократизация на Либия. Призоваваме либийската армия да спре гражданската война и да се включи в процеса на изграждане на доверие и съгласие в страната.

БСП приветства единодушното решение на Общото събрание на ООН да изключи Либия от Съвета за права на човека.

БСП подчертава, че предприетата военна операция "Зората на Одисей" се осъществява въз основа на искане на Арабската лига за създаване на забранена за полети зона над територията на Либия и след приета Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.

БСП настоява за незабавно оттегляне на Кадафи, край на насилието в страната и започване на преговори за преходно либийско правителство и провеждане на демократични избори. 

БСП смята, че международната военна операция в Либия е предприета в отговор на насилието от страна на Кадафи и ще доведе до създаване на условия за реалното прилагане на Резолюция 1973 и започване на процес на демократизация на страната.

БСП призовава военните операции в Либия да не надхвърлят мандата на Резолюция 1973 на СС на ООН.

БСП смята, че насоките за последващите действия на ООН и международната общност са защита на цивилното население, гарантиране на единството на Либия и осигуряване на хуманитарна помощ на нуждаещите се.

БСП настоява за максимален ангажимент на ООН и другите международни организации с насърчаване на политическия диалог в Либия. Стабилизацията на страната минава през незабавно започване на политически преговори, които да осигурят национално съгласие за съставяне на преходно управление и скорошни демократични избори в Либия. Либийският народ трябва да поеме своята отговорност за осигуряване на стабилност и демократично развитие на страната.

БСП изключва  участие на България в международната военна операция в Либия.

Като страна-член на ЕС и като активен член на ООН, България следва незабавно да представи своите виждания за предотвратяване и управление на бежанските потоци от Либия и от другите страни от широкия Близък Изток, както и да настоява за по-нататъшно увеличаване и строго спазване на санкциите срещу режима на Кадафи до неговото падане от власт.

Страната ни на този етап не разполага с възможности да приеме бежански поток  от Северна Африка.

БСП изразява притеснение от липсата на ясна политическа стратегия след приключване на военната операция.

 

(Приета с протокол № 12

на ИБ на НС на БСП от

22 март 2011 г.)