БСП кани на протест всички граждани, които смятат, че ГЕРБ вреди на България

Мар 22, 2011 Новини БСП 0 1560

Корнелия Нинова: Правителството лъже земеделците, че ще се разплати с тях    Промяна в социалната и икономическата политика може да има само чрез политическа промяна

Корнелия Нинова: Правителството лъже земеделците, че ще се разплати с тях 

 

Промяна в социалната и икономическата политика може да има само чрез политическа промяна. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той призова всички граждани, които смятат, че политиката на ГЕРБ е вредна за страната и води България към задънена улица, да се присъединят към националния протест на БСП. Той ще се състои на 26 март 2011г. /събота/ от 11.30 часа на пл. Батенберг в София. Социалистите изразяват възмущението си от несериозното отношение на правителството на ГЕРБ към проблемите на българските граждани. Те смятат за недопустимо растящата безработица в страната да се оправдава с некадърността на населението, а повсеместната мизерия да се бори със садене на картофи.

„Хората очакват от БСП да покаже, че може да се живее по друг начин и има алтернатива", заяви Станишев. Той обяви че БСП ще представи своя управленски проект в социалната сфера. Социалистите предвиждат създаване на нови 200 000 работни места и намаляване на нивото на безработицата под 8%. „БСП твърдо заявява, че ще отмени пенсионната реформа във всичките й параметри. Не сме съгласни тежестта да се стоварва върху пенсионерите и хората от предпенсионната възраст", категоричен беше депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев. Социалистите предлагат да се създаде и фонд за стимулиране на работодатели, наели хора с увреждания.

БСП определи като основателни протестите на земеделците. Социалистите изразиха опасенията си, че въпреки обявеното споразумение, земеделските производители ще останат излъгани за пореден път от правителството. От БСП се опасяват, че управляващите нямат намерение да изплатят голяма част от дължимите средства на земеделците. Сергей Станишев изтъкна, че до момента реално са изплатени само около 40% от дължимите средства - около 500 млн.лв. Той обясни, че след като земеделското министерство въведе нова система, застъпванията на терените са близо 1/3 и земеделците ще бъдат санкционирани и ще трябва да връщат пари. Според секретаря на НС на БСП Корнелия Нинова, правителството ще използва като оправдание застъпването и вместо да платят 300 млн. лв. от националния бюджет, ще платят 150млн.лв. С останалите средства ще се разплатят с тютюнопроизводителите, като се действа на принципа „противопоставяй и владей". „Ще си измият ръцете и няма да решат проблема", добави Нинова. По думите й, няма как исканията на земеделците да бъдат изпълнени. Тя обясни, че в бюджета през тази година не са планирани разходи за акциз върху горивата на земеделците, а от Брюксел още не е поискано разрешение за такава държавна помощ. Нинова отбеляза, че 5200 фирми от земеделието трябва да изготвят отчетите си за 2010г. и да платят данък върху още неполучени средства. Социалистите настояват да се платят всички национални и европейски средства на земеделските производители до края на март. „Няма как те да оцелеят в тази криза, при ясното намерение на правителството да спести от средствата, които са предвидени за тях, особено от националните доплащания", заяви Станишев. Той определи като пълен управленски абсурд в настоящите условия земеделското министерство да се мести в друга сграда, защото за месеци министерството няма да функционира нормално. „Призоваваме земеделските производители да не спират с протестите. Това споразумение е поредната лъжа", добави Корнелия Нинова.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>