Корнелия Нинова: БСП няма да позволи на България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия

България не изнася оръжие, боеприпаси или стоки и технологии с двойна употреба за Украйна, категорична бе вицепремиерът

„Представих пред Народното събрание и знам, че е обсъждан и приет в комисия абсолютно подробен доклад за издадените разрешения за износ, трансфер и транспорт на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за месеците, дните и седмиците, през които сме този кабинет. Там абсолютно подробно е описано всичко – документ по документ, фирма, стока, количества, суми, за които са изнесени тези стоки.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в Народното събрание по време на блицконтрол.

Тя се обърна към народните представители и българските граждани със следните думи: „България изнася оръжия, стоки и технологии с двойна употреба сигурно за над 60 държави, но за пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание – нито един износ не е осъществен за Украйна, не само в последните месеци откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., след подписването на Минските споразумения“, категорична бе Нинова. „Декларирам го тук, с лицето си, пред целия български народ – България не изнася оръжие, боеприпаси или стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, каза още вицепремиерът.

Като лидер на БСП тя заяви: „Категорично и твърдо коалиционният партньор “БСП за България“ няма да позволи със средствата, които разполагаме – законни, парламентарни, на изпълнителната власт, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба.“

„Преди 2 заседания на парламентарен контрол г-жа Гунчева ми връчи неофициално този лист хартия, който днес от трибуната нарече документ. Лист хартия, на който няма име на фирма на бланка, няма подател и подпис и става въпрос за пренасочване на един транспортен коридор през друг. Това не е документ, проверих сигнала и такова нещо нито е влизало в Министерството на икономиката и индустрията в комисията по оръжие, нито е обсъждан този транспорт на оръжие, нито му е издавано разрешение“, заяви Корнелия Нинова във връзка с отправения от народния представител Елена Гунчева въпрос.

Корнелия Нинова обясни, че комисията в Министерството на икономиката и индустрията няма нито законовото право, нито практически право да проверява сделки на място. „Комисията получава документи, които се преглеждат и подписват от представител на ДАНС, представител на "Военна информация", представител на МВР, представител на Министерство на отбраната, представител на Министерство на външните работи, и чак тогава министърът на икономиката и индустрията последен слага подписа. Комисията не може да извършва разследващи дейности, тя гледа документи, преценява и одобрява“, обясни от трибуната  министър Нинова. 

„От доклада, който представих пред Народното събрание се вижда, че има достатъчно разрешения за износ и трансфер, но има и предостатъчно откази, защото някой от документите не отговаря на изискванията на българските или международните норми“, допълни Корнелия Нинова.