Борислав Гуцанов: Трябваше да има превъоръжаване на военновъздушните ни сили, но не и по начина, по който се случва

Някой купува ли си на зелено нещо на много по-скъпа цена от това, което би било, ако продукцията е произведена, попита социалистът

„Ще изложа някои данни, които не са от секретна секция – България е купила Ф-16 блок 70 – 8 броя самолети на стойност 1 млрд. 673 млн. долара; Бахрейн Ф-16 блок 70 – 16 самолета за цена от 1 млрд. 200 млн. долара; Словакия Ф-16 блок 70 – 14 броя за 1 млрд. 800 млн.; Гърция Ф-35 – 10 броя около 1 млрд. долара, Гърция Ф-16 блок 50 и блок 52+ за модернизация до блок 70 - 1 млрд. 450 млн. долара; Полша Ф-35а – 32 броя в момента се водят преговорите за 1 млрд. 720 млн. долара. „Забелязвате ли някаква разлика в цените?“ Това попита от парламентарната трибуна народният представител от БСП, член на Изпълнителното бюро на левицата и председател на комисията по транспорт в парламента Борислав Гуцанов.

„Естествено, че ще подкрепим в момента да вземем трите ракети, които се дават допълнително, това е съвсем нормално. Но как е бил подписан този договор, някой купува ли си на зелено нещо на много по-скъпа цена от това, което би било, ако продукцията е произведена“, реторично се обърна към залата Гуцанов. 

Той припомни и, че самолетите трябваше да бъдат на въоръжение в Република България през 2023 г., а ще бъдат през 2025 г. с неяснота кой, къде и как ще ги произведе. „При положение, че в момента на България са необходими тези военни самолети. Какви са тези самолети и кой и как е подписал този договор? Аз мисля, че други органи е крайно време да започнат да коментират тази сделка, а не ние тук в Народното събрание да се препираме. Това е близко до национално предателство“, заяви Борислав Гуцанов.

По думите му никой не плаща 100% напред, а разговорите е могло да бъдат проведени по друг начин. „Трябваше да има превъоръжаване на нашите военновъздушни сили, това е безспорно, но не и по този начин, по който се случва. За тези пари можеше да се направи така, че самолетите вече да бъдат тук или да бъдат на други параметри“, категоричен бе Борислав Гуцанов.