Декларация на ПГКБ

  ДЕКЛАРАЦИЯ   На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от народния представител Димчо Михалевски           Мъдростта на един народ се проявява, когато има силата да бъде единен

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от народния представител Димчо Михалевски

 

 

      Мъдростта на един народ се проявява, когато има силата да бъде единен.

      Пред нас е недвусмисленият пример на изправения пред тежки изпитания японски народ.

      Днес, нашият народ също изпитва несгоди, макар и не така драматични, като тези в Япония.

      Българите днес имат нужда от подкрепа, от вяра, за това че ежедневните лишения, които понасят, имат смисъл и са оправдани. Замразените доходи вече са премазани от галопиращите цени! И на хилядите безработни, социално слаби, пенсионери днес им трябват отговори - колко чиста е каузата, заради която стискат зъби?

   Каузата на българското правителство днес е ясна: „ Криза е, строим магистрали, доходите ще почакат! Първо инфраструктурата,  макроикономическата стабилност, после заплати и пенсии!"

    Разбира се, че магистралите са важни за хората. Затова всички последни правителства работиха за тази кауза - час по- скоро да станат българските магистрали. Едни са полагали усилия да ги проектират, други са полагали усилия да осигурят финансирането. Само за периода 2005-2008г. бяха завършени и пуснати в експлоатация 114 км магистрални пътища и подготвени  240 км други. Строителите на съвременна България са много и те в никакъв случай не започват само с това правителство.

    На кого говорят управляващите с агресивно внушение: „Никой преди нас не е правил нищо! Само ние можем и само ние правим !

    На никой. Защото в България хора без памет няма.

    Въпросът е как ни управляват, накъде вървим, да им вярваме ли ? Говорят ли ни истината или имат огромно желание да се харесат на хората преди изборите?

    Истина ли е, че днес всички трябва да търпят лишения и да се борят да оцелеят заради магистралите? Нима всички пари отиват там? Не е истина! Защото 80 % от средствата за АМ „Тракия", „Марица" и „Струма" са от Европейския съюз. А знаем, че Европейският съюз пари за заплати и пенсии не дава. 

     Колко всъщност трябва да дадем всички ние за тези магистрали, ако те се изпълнят следващите години - тази и следващите две? 300 милиона лева общо, по 100 милиона лева на година. По 43 лева на български пенсионер на година. По 3,60 лева на месец на всеки пенсионер или по 2 хляба и 2 кофички кисело мляко на пенсионер на месец. Това е 1,3 % от средната пенсия на месец, а само за последните 18 месеца покупателната способност на заплатите и пенсиите падна с минимум 15%.

    Очевидно е, че магистралите не са обяснението за „живот на ръба".

    Като не е истина тази кауза с магистралите, поне оправдана ли е ? Все пак ще имаме ли добре изградени магистрали?

 

    Ние сме опозицията днес, и ние питаме :

1.     Защо беше нужно да правите  процедури, които очевидно доведоха до силно занижени стойности на договорените участъци от АМ „Тракия"?

2.     Защо се различават условията на договорите по различните участъци на  АМ „Тракия"?

3.     Ако все пак се наложи да се плащат допълнителни средства, защо беше нужно да налагаме натоварване на републиканския бьджет, след като имаше още 103 милиона евро европейско финансиране и кой ще носи отговорност за това?

4.     Защо се наложи изпълнителите да използват сгурия и пепел за основа на магистралата?  Нима не бяха същите тези строители, които строяха съседния участък на магистрала Тракия и използваха коренно различен материал?

     Ние постъпихме честно - взехме проби от пепелината, от които се строи основата на Лот 2 на АМ"Тракия". Дадохме я в най-авторитетните лаборатории на Строителния университет, за да се уверим дали нашите съмнения ще се потвърдят за качеството на този материал -  да бъде здрава основа на магистралата. За съжаление това, за което всички говореха, но не смееха да кажат на глас, се потвърди  - очаква ни магистрала върху  пепел.

     Нашата загриженост е много ясна - според данните, потвърдени от изследванията на специалисти - имаме проблем. Този проблем се потвърждава от доклада на управляващия орган в министерството на транспорта за капацитета на АПИ. В наш общ интерес е да решим заедно този проблем сега.

     Не строителите, не надзорниците, не лабораториите създадоха този проблем.

     Отговорността е на министър Плевнелиев. Затова той като министър  дължи отговори, не заклинания за поръчки и някакви партизански войни. Ако има доблест - трябва да поеме отговорност, това е силата на управлението! Защото иначе потърпевшите сме всички ние - българските граждани!

      Ясно заявяваме, че ние, като най-голямата опозиционна сила в страната отправяме своите въпроси и обвинения срещу начина, по който се управлява     България - с лъжата за евтини магистрали, които трябва да изгладуваме, с обещанията, че не днес, а утре трябва да живеем по-добре.

      Не мускули и лъжи - толерантност и интелект ни трябва днес. Защото ако имаме силата да кажем истината, ще може да чуем тази истина.

      Тази декларация е апел към хората - да бъдат бдителни и да не се поддават повече на внушения, да си дадат сметка какво ни говорят, какво правят и накъде ни водят.

      Нашият народ заслужава  хляб, а не пепел!