Евгени Кирилов: ЕС да обмисли други възможни сценарии за действие в Либия

  Комисията по външни работи на Европейския парламент проведе късно снощи дебат с европейския комисар по политиката на съседство Щефан Фюле относно съвместното съобщение на Европейската комисия и Върховен представител за външна политика на ЕС Катрин Аштън "Партньорство за демокрация и споделен просперитет със страните от Южното Средиземноморие"

 

Комисията по външни работи на Европейския парламент проведе късно снощи дебат с европейския комисар по политиката на съседство Щефан Фюле относно съвместното съобщение на Европейската комисия и Върховен представител за външна политика на ЕС Катрин Аштън "Партньорство за демокрация и споделен просперитет със страните от Южното Средиземноморие".

По време на дискусията българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов постави въпроса за възможните действия от страна на ЕС, освен оспорваната зона за забрана на полети над Либия, с цел предотвратяване на по-големи кръвопролития.

Българският евродепутат обърна внимание на факта, че в Средиземноморието се намират кораби, както на САЩ, така и на различни страни от ЕС, които биха могли активно да се намесят и да окажат помощ в решаващия момент. Евгени  Кирилов посочи още, че според актуалните новини от Либия, силите на Кадафи напредват към крепостта на бунтовниците - град Бенгази - и се очакват многобройни жертви от този последен сблъсък.

Според Евгени Кирилов в създалата се ситуация ЕС има две алтернативи или да помогне на хората в Бенгази или "да стои безучастно и да гледа реките от кръв, които ще потекат". Това би било възможно най-лошото развитие за авторитета на ЕС.