Драгомир Стойнев, БСП: С Плана за възстановяване България да тръгне по нов път на икономическо развитие

Научихме се да усвояваме европейските средства, но не се научихме да усвояваме европейските идеи

„Планът за възстановяване и устойчивост можеше да бъде по-амбициозен, но в крайна сметка той е едно наследство. Хубавото е, че документът трябва до 15 март да бъде одобрен и ние трябва веднага  да започнем с мерките по усвояването на тези средства, за да не се получи нулева година. Те са изключително важни за цялостното преструктуриране на българската икономика.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушването на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Стойнев прояви разбиране, че правителството е наследило един план, който е бил сбор от най-различни проекти и изцяло не е отговарял на европейските критерии.

„Научихме се да усвояваме европейските средства, но като че ли не се научихме да усвояваме европейските идеи. С този план Европа цели да стане фактор в един нов икономически модел и ние трябваше да се възползваме от това, но, за съжаление, поради това наследство, ние оставаме консуматори на европейското производство“, заяви той.

Социалистът посочи, че Европейският съюз говори за влакове и автобуси, които да се движат на водород, и България е трябвало да отдели повече средства именно за такова производство.

„България трябва да започне да има предимство спрямо своите европейски партньори, защото прекалено много сме изостанали. Ключово за страната ни е да тръгнем по един нов път на икономическо развитие, така че България да се нареди сред богатите и иновативните държави и да дадем път на младите хора да се развиват тук“, изрази в становището си Стойнев.

По-рано в изслушването относно българския План за възстановяване и устойчивост Драгомир Стойнев зададе въпрос на Асен Василев относно съотношението на грантови схеми и финансови инструменти в него.

„От левицата казваме, че бизнесът има нужда от повече грантови схеми, а от „Продъжаваме промяната“ казвате, че финансовите инструменти са по-важни. Същевременно държавата се отказва да взема заем, както направиха много европейски държави,  а казвате на бизнеса, който иска грантови схеми, че за него е по-добре финансови инструменти - вид заем. Важно е да знаем какъв е окончателният вариант“, коментира народният представител от БСП.