Кристиан Вигенин, БСП: В 21-ви век всеки български гражданин трябва да има достъп до мобилни услуги

В малките населени райони, където и без това няма лекари, липсата на мобилна услуга може да е смъртна присъда за трудноподвижни хора

„В 21-ви век всеки един български гражданин трябва да има достъп до мобилни услуги. Това е особено проблемен въпрос в много населени места и в много общини. В моя избирателен район Ямбол най-малко в 3 от общините има поредица села, които или нямат покритие, или е такова, че трудно се използва дори и за разговор.” Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин. 

По неговите думи особено проблематично е в пограничните села, където е по-лесно да хванеш турски оператор, а, ако случайно хванеш тези мрежи, цените на услугите са много високи. 

„Знам, че част от кметовете на общини полагат усилия, съвместно с мобилните оператори в рамките на публично-частни партньорства, да решават тези проблеми”, добави Вигенин.

„Обръщам специално внимание на това, тъй като в една голяма част от тези населени места вече няма лекари. Когато нямаш достъп до мобилна услуга, за да можеш да се обадиш по телефона, особено за възрастните хора, които са трудноподвижни, на практика в някои случаи това е равносилно на смъртна присъда”, подчерта заместник-председателят на парламента.

Социалистът обърна внимание, че особено тежък е бил проблемът около ситуацията с ковид през 2020 г., когато децата от тези райони са нямали достъп до интернет, за да учат онлайн.

„Проблемът е доста голям. Да, касае сравнително малко на брой хора. Разбирам мобилните оператори, които са дружества, които работят за печалба и инвестирането в мобилни мрежи на такива места няма да носи печалба. Но вярвам, че те би следвало да имат и социална функция и тази социална функция може би трябва да бъде засилена със законодателни промени”, смята Кристиан Вигенин. Той припомни, че през 2020 г. са били приети промени,  които би следвало в момента да позволят на държавата да си влезе във функцията и да се опита да играе по-сериозна роля в това мобилните оператори да гарантират, че всеки български гражданин на територията на България има достъп до мобилни услуги.