Веска Ненчева, БСП: Българските учители и цялата система заслужават подкрепа, предвидимост и спокойствие

Конкретна партия успя да нахлуе безпрецедентно и си позволи да подчини системата на образованието на себе си

„До 2016 г. системата на средното образование работеше по Закона за народната просвета. Училището беше територия без политическа дейност. Колегите учители имаха своето конституционно право и свобода да бъдат симпатизанти или членове на която и да е политическа партия, но никога не са си позволявали да агитират или да водят партийна пропаганда в училище.“ Това заяви народният представител от „БСП за България” Веска Ненчева по време на обсъждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

По думите ѝ системата в образованието по веригата МОН-РОУ-директори-учителски колектив е била добре работещата и дисциплинирана до злополучното приемане на Закона за предучилищно и училищното образование от 2016 г., „В него подобни текстове липсват и това отвори широко вратата на конкретна партия да нахлуе безпрецедентно и да си позволи да подчини системата на образованието на себе си. И до известна степен успя“, заяви Ненчева, като допълни, че сигналите към левицата са много през последните 6 години. 

„Законът е злополучен, защото така и не успя да изпълни основната си задача – да повиши качеството на образование. Факт са злоупотребите. Тази политическа злоупотреба обаче върху гилдията трябва да бъде прекъсната. Училището и колегите трябва да съхранят своята свобода, да бъдат учители, директори, началници на РОУ, подчинени само на ясните принципи на образованието, а не на партийни команди на което и да е било партийно управление на МОН“, категоричен бе депутатът от левицата.

От парламентарната трибуна тя обясни, че българските учители и цялата система заслужават подкрепа, предвидимост, спокойствие и без страх да се съсредоточат върху истинската работа на образованието, на нацията и връщането на качеството на образованието в българското общество. В този смисъл БСП ще подкрепи законопроекта на първо четене.