БСП настоява да има чуждестранни наблюдатели на изборите

Мар 16, 2011 Новини БСП 0 1161

  Депутатите от Коалиция за България и ДПС внасят писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което предлагат българските власти да поканят чуждестранни наблюдатели за предстоящите президентски и местни избори

 

Депутатите от Коалиция за България и ДПС внасят писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което предлагат българските власти да поканят чуждестранни наблюдатели за предстоящите президентски и местни избори. Това обяви в парламента народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов. От левицата изразяват съмнения в способността и волята на управляващите от ГЕРБ да проведат демократични и честни избори. Стоилов изрази опасенията на Коалиция за България, че ще се развихри изборен туризъм. Безпрецедентно е и вътрешният министър да оглавява предизборния щаб на управляващата партия.

Янаки Стоилов отбеляза, че България се намира в процедура на постмониторинг, което предполага участието на наблюдатели, които да потвърдят демократичността и честността на изборите. Той напомни, че Парламентарната асамблея за Съвета на Европа е наблюдавала изборите през 2009г. и е изразила критиките си към българските власти. Според Стоилов, освен от Асамблеята, трябва да  присъстват наблюдатели от Конгреса на местните регионални власти, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и представители на Европейския парламент.