Драгомир Стойнев към ГЕРБ: Вие изродихте и образованието

Хубаво е да вдигнем заплатите на учителите, но трябва да се подобри и качеството

„Този законопроект се прави именно, за да предотврати това, което вие постигнахте през последните години.“ С тези думи се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Драгомир Стойнев към ГЕРБ, по време на обсъждане на Закона за предучилищното и училищното образование. 

От парламентарната трибуна той допълни: „Преди нямаше проблем в сферата на образованието, защото учителите не се занимаваха с политика. Откакто ГЕРБ дойдоха на власт, вие изродихте дори и образованието. И учителите, и директорите, всички трябва да са от политическа партия ГЕРБ, всички започнаха да се занимават с политика. Това е истината и го приемете“, посочи социалистът.

По думите му по време на предизборна кампания се мачкат директорите, а в листите депутатите на ГЕРБ са най-облагодетелствани, като те нямат място там.

„Въпросът е не да се ограничава политическата работа на учителите, те въобще не трябва да се занимават с политика“, категоричен бе Стойнев.

Стойнев заяви, че в системата трябва да се надгражда. „В образованието не е важно само да вдигнем заплатите на учителите, разбира се, че е хубаво, но трябва да се подобри и качеството. Качеството е със знаещи и можещи хора, само че при вас тези хора са само тези от политическа партия ГЕРБ. Вие назначихте политическите лоялни некадърници и сега, ако случайно ги сменим, смятате, че е заради тяхната политическа принадлежност. Не, причината е, че те не трябва да се занимават с политика“, обясни още той.

По думите му този законопроект трябва да бъде подкрепен, за да се върне достойнството на българския учител, който трябва не само да образова, а може би да започне да възпитава.