Ирена Анастасова, БСП: Крайно време е директорите на училища да са надпартийни, а не просто партийно лоялни

Голяма част от пораженията върху образователната система се дължат на политическите назначения

„Изразявам категоричното си мнение, че промените в закона са необходими и трябваше да се случат преди доста време. Допреди 4-5 години липсата на подобни текстове като че ли не беше проблем. Нещата, обаче, рязко се промениха в последните години и това не може да се отрече. То е видимо, независимо сега какво говорят колегите от ГЕРБ. В този смисъл няма как да се съглася с изказаните досега мнения, че с промените се ограничават изборните права на работещите в системата.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова по време на обсъждане на Закона за предучилищното и училищното образование, свързан с политическата агитация.

От парламентарната трибуна тя попита как точно се нарушават тези права и допълни: „Текстът гласи: “Лицата, заемащи длъжност за педагогически специалист, директор и зам.-директор, при изпълнение на своите функции са длъжни да са политически и партийно неутрални и не може да налагат идеологически и политически убеждения.“ Кое тук не е ясно?“, попита Анастасова.

По думите ѝ в длъжностната характеристика на всеки пише какви точно са задълженията му по време на служебно време и даде няколко примера: „Не е работа на директора да пуска в електронния дневник собствена предизборна реклама. А такива случаи имаше. Не му е работа да организира в двора на училището футболен мач с участието на кандидат за народен представител през учебната година по време на предизборна кампания. Не е работа на Регионалното управление по образованието да събира всички директори за среща през работно време с кандидати за народни представители в предизборна кампания, каквито случаи в последните години са десетки.“ Тя допълни още, че когато зам.-министър на образованието иска от началника на управлението училищата да представят списъци с учители, които ще са членове на СИК, да отговори, че това не е в задълженията му.

„Няма забрана в текстовете всичко това да се върши, но не в работно време, не от позицията на длъжността и не в училището, детската градина или регионалното управление“, категорична бе тя.

Относно изказаните притеснения дали ще може общинският съветник или народният представител да посещава училището или детската градина, Анастасова успокои, че дори трябва да го прави, но не може кандидатите да правят срещи по тези институции и да раздават предизборни листовки. „Текстовете в проектозакона не забраняват участието на учители, директори и началници на регионални управления да са кандидати, но за да провеждат кампанията си, те трябва да излязат в отпуск и някъде другаде да си правят агитацията, а не в училище“, каза още тя.

„Имаше изказани притеснения как ще се преподават хуманитарните дисциплини и как ще се разясняват на учениците различни политически и идеологически доктрини – както и досега, според учебните програми“, категорична бе от трибуната Анастасова.

Тя очерта и следния проблем при конкурса за директори: „досегашната методика позволява игнориране на неудобни кандидати и най-вече за служебно партийно назначаване на посочени кандидати. В много от областите предварително се знае кои ще са назначените директори, а решението не подлежи на съдебен контрол. Така се получава “избор“, който е предварително начертан, а останалите кандидати са само фон“, обясни депутатът от левицата.

„Крайно време е директорите да са професионалисти, да са компетентни и надпартийни, а не просто партийно лоялни“, заяви тя като допълни, че голяма част от пораженията върху образователната система се дължат на политическите назначения, които са в заплашителен размер в последните години. „За преодоляване на това трябват законодателни промени. Промените, които се предлагат сега, са абсолютно необходими“, категорична бе тя.