Корнелия Нинова: България не е изнасяла оръжия и стоки с двойна употреба за Украйна

Министърът на икономиката представи в парламента списък с износа на България за периода на кабинета „Петков“. Такава информация ще бъде представяна на всеки 3 месеца.  

„В последните седмици много упорито се внушава една лъжа, че България изнася оръжия, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна“. Това заяви в Народното събрание вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на въпрос на заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров. Той също призова да се спре с тази опасна спекулация.

Министър Нинова обясни от парламентарната трибуна как се случва износът на оръжие от България: „Съществува Междуведомствена комисия, която разглежда документите и дава разрешения или прави откази. В тази комисия участват Държавната агенция за национална сигурност, Служба „Военна информация“, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Министерството на икономиката и индустрията. След като всички тези служби и институции се подпишат под разрешение или отказ, накрая слага подпис министъра на икономиката, който и да е той.“

Корнелия Нинова безпрецедентно представи пред Народното събрание информация за целия износ и трансфер на България за целия свят откакто е избрано това правителство. „Няма да чакаме края на годината, както е по закон. Получила съм разрешения да ви предоставя тази информация сега. Предложила съм и на Междуведомствената комисия,  вместо да чакаме края на годината да ви даваме отчет какво прави българското правителство по тази тема, на всяко тримесечие ще се изправяме пред вас да ви предоставяме тези доклади“, добави тя.

Списъкът е както следва:

-Северна Африка, Алжир и Мароко - 2 003 619 евро;

-Субсахарска Африка - Буркина Фасо, Джибути, Етиопия, Гвинея, Кот д'Ивоар, Нигер, Нигерия, Руанда, ЮАР, Южен Судан - 43 649 469 евро;

-Северна Америка, Канада и САЩ - 71 115 320 евро;

-Централна Америка и Кариби  - 22 400 евро;

-Централна Азия, Узбекистан - 339 300 евро;

-Североизточна Азия, Монголия и Тайван - 53 200 евро;

-Югоизточна Азия, Индонезия и Малайзия – 446 118 евро;

-Южна Азия - Бангладеш, Индия, Малдиви и Пакистан- 5 233 961 евро;

-ЕС - Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания - 45 819 649 евро;

-други европейски страни - Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария и Турция -18 766 343 евро;

-Близък изток, Египет, Израел, Йордания, Оман, Саудитска Арабия - 317 140 771 евро.

„За времето на правителството на Кирил Петков общият обем на износ и трансфер на български оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за дестинациите, които току - що ви прочетох, е 504 990 150 евро.“, съобщи министър Нинова.

„Някой да чу Украйна?“, попита тя и призова да се спре с тази лъжа, защото тя е опасна. „Твърдението, че България изнася оръжия за една от страните в конфликта означава пряка намеса във войната на България. Който продължава да го внушава грози националната сигурност на България“, подчерта Корнелия Нинова.

Министърът на икономиката допусна, че е възможно от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои стоки и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна.

„Това не е отговорност на българското правителство и ние не можем да проследяваме такива вторични движения на продадените стоки“, заяви Корнелия Нинова. Тя уточни, че, за да даде разрешение за продажбата на оръжия, българското правителство получава набор от документи, в които износителят трябва да посочи дестинация за износ, и до момента не са разглеждани документи с дестинация Украйна