Кристиан Вигенин в Париж: Устойчива икономика, силна отбрана и енергийна независимост за ЕС

05.03.2022 г.

"Европейският съюз трябва да се фокусира върху три неща след войната в Украйна - устойчивост и автономност на европейската икономика, енергийна независимост, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на драстично по-високо равнище." Това каза зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на парламентарна конференция в Париж. Представители на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните-членки заседават във френската столица по теми като Плана за възстановяване на Европа, промените в климата и енергийният преход, резултатите от Френското председателство на Съвета на ЕС, както и напредъка в  Конференцията за бъдещето на Европа - общоевропейска дискусия за необходимите реформи на ЕС.

"Сред приоритетните теми за България са растежа и конкурентоспособността на икономиката, общественото здраве, миграцията, разширяването на ЕС и върховенството на правото", подчерта Вигенин и поиска да се създаде механизъм за преглед и оценка на прилагането на реформите, които Конференцията за бъдещето на Европа ще предложи през месец май.

"Да не забравяме и тази Европа, която е на изток от нас", напомни Вигенин и допълни, че след всички въведени мерки за подкрепа на Украйна, ЕС ще даде силен политически сигнал, ако отговори положително на заявленията на Украйна, Грузия и Молдова да получат статут на страна-кандидат за член на ЕС.

Парламентаристите от 27-те страни-членки на ЕС подкрепиха декларация, с която определят войната на Русия срещу Украйна като неприемлива и в нарушение на общите принципи на международното право за суверенитет и териториална цялост. В нея се отправя  призив за гарантиране на сигурността на доставките на хуманитарна помощ, както и за бърза подготовка на ЕС за приемане на украинските бежанци, бягащи от войната.