Магистрала върху пепел

Мар 15, 2011 Новини БСП 0 1542

  БСП иска оставката на министър Росен Плевнелиев   Начинът, по който се строи АМ „Тракия" носи риск за здравето и живота на хората, които ще пътуват по нея и поставя под заплаха европейското финансиране на инфраструктурните проекти в страната

 

БСП иска оставката на министър Росен Плевнелиев  

Начинът, по който се строи АМ „Тракия" носи риск за здравето и живота на хората, които ще пътуват по нея и поставя под заплаха европейското финансиране на инфраструктурните проекти в страната. За това предупреди председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той обясни, че за строителството на Лот 2 на магистралата се използва пепел, което не отговаря нито на българските, нито на европейските критерии. Според лидера на БСП резултатът от некачественото строителство ще е, че магистралата ще се напука, ще стане „на вълни" и ще бъде опасна за пътуващите по нея. Станишев изтъкна, че преправянето на отсечката ще стане за сметка на българските данъкоплатци, а европейското финансиране се поставя на риск. Станишев беше категоричен, че министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев трябва да подаде оставка, защото той отговаря за работата на АПИ и лично е проверявал строителството на магистралата.

Лидерът на БСП изтъкна, че този скандален случай е доказателство за провала на правителството в основния му приоритет. Станишев напомни, че управляващите отказват да индексират доходите на хората. За сметка на това те обещаваха бързо, евтино и качествено строителство на магистрали, което в действителност се оказва измама. „Това правителство е евтино на брашното, но скъпо на пепелта", коментира Станишев. Той напомни, че предишното правителство е осигурило 350 млн. евро за доизграждането на трите лота на АМ „Тракия" - 116км. Управляващите от ГЕРБ обаче наложиха политика на дъмпинг и заявиха, че ще строят колкото се може по- евтино. Станишев припомни многократните предупреждения на БСП, че цените са нереалистични и че се строи за сметка на качеството. В парламента социалистите обърнаха внимание на министър Плевнелиев, че няма достатъчен контрол по строителството.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски обясни, че за да се вместят в нереално ниските цени, изпълнителите строят с 35-годишни отпадъци и на практика 80% от тялото на магистралата е съставено от пепел. Михалевски изтъкна, че проби от магистралата са били дадени за изследване в лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Резултатите показват, че материалът променя обема си в зависимост от климатичните промени и съдържа въглищни частици, които при определени условия започват да тлеят. „Това е смърт за магистралата", възмути се депутатът и добави, че този материал не става са строителството и на селски път. Според Михалевски, ако лотът започне да се преправя, той ще се оскъпи до 26 млн.лв.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>

Експертно становище относно техническата възможност и целесъобразност за използване на материал от сгуроотвала за изпълнение на насипи в пътното строителство на ЦНИП при УАСГ изтегли >>> .pdf