Емил Георгиев, „БСП за България“: Забранихме двойните стандарти при продажбата на стоки

С промените в закона правата на българския потребител са значително по-защитени

Три съществени момента в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, които значително ще подобрят потребителската защита на българските потребители, открои народният представител от „БСП за България“ Емил Георгиев от парламентарната трибуна. Законопроектът по-късно бе приет на второ четене в пленарна зала.

„Забраната на двойните стандарти при продажбата на стоки е кауза, на която лично аз съм се посветил от много години и направих всичко възможно да се приеме в българското законодателство. С новите текстове вече се предвижда, че такава двойна дейност от страна на производители, дистрибутори и търговци ще бъдат квалифицирани като нелоялна търговска практика и ще бъдат санкционирани“, каза Георгиев.

Вторият важен момент е предвиждане на по-строги санкции за нарушаване на потребителското законодателство. Депутатът от левицата посочи, че обединяването на усилията на контролните органи от различните европейски държави при извършване на разследвания и разкриване на нарушения безспорно ще повиши и ефективността от работата на българските институции и в частност на КЗП, която е стожер за защита интересите на всички български потребители.

На трето място законопроектът подобрява правната уредба на електронната търговия и цифровия пазар като цяло.  „Този закон е много важен за българските потребители. Българският потребител, за съжаление, е най-беден в Европейския съюз и поне досега не беше защитен в необходимата степен от българското законодателство. С промяна на този закон вече има много по-голяма гаранция той да бъде защитен“, заяви Емил Георгиев в заключение.