БСП към ГЕРБ: Искате да хвърлите България в нови, пети избори в този момент

Управлението беше създадено, за да потуши проблемите и бурите, които ГЕРБ създадоха 12 години

„Колкото и пъти да излезете от тази трибуна и да прочетете едно и също изказване за това как правителството не се справя със задълженията си, било то на първо четене на бюджета, било то на второ, било то на смяната на министър, това няма да стане истина. Защото правителството овладя и енергийната криза, и здравната“. С тези думи се обърна председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски към Десислава Атанасова, по време на извънредното заседание на Народното събрание за гласуване на оставката на военния министър.

„Ако е толкова слабо това правителство, защо от 2 седмици се самопредлагате непрекъснато да влезете в тази управленска коалиция? Защо непрекъснато искате да участвате след като тези министри са толкова слаби и те не водят България по правия път?“, попита иронично той и допълни: „Или търсите собственото си спасение като партия някакси да се закачите във властта. Никой не ви иска. Казаха ви го, и министър-председателят ви го каза. И колкото и да се самопредлагате няма как да станете партньор на това управление, което беше създадено, за да потушава проблемите и бурите, които вие създадохте 12 години“, заяви Свиленски.  

По думите му този кабинет е съставен в условие на няколко кризи и в рамките на 78-ия ден от управлението, има коалиционно споразумение, което функционира и изпълнява. „Вашата управленска програма, в спокойна обстановка, в нормално състояние на парламента, в пълно мнозинство, беше приета на 4-ия месец. Вие самите нямахте управленска програма 4 месеца“, се обърна към ГЕРБ Георги Свиленски.

„Дебатът днес е за качествата на министъра на отбраната. Смятам, че кабинетът прави един силен ход и никой не изложи аргументи в друга посока. Очевидно изборът е добър, но очевидно целта ви е друга - това изказване, в което търсите поредния опит за конфронтация, лични обиди, лични квалификации“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Явор Божанков към ГЕРБ.

Той припомни как по време на обсъждане на бюджета от парламентарната група на ГЕРБ са направили 120 процедури по начина на водене и 300 въпроса, за да блокират работата на Министерски съвет. „По време на военен конфликт, по време на криза вие опитахте да спрете приемането на бюджета. Докато той не е приет няма как да работим за страната си и въпреки вашите опити за откровен саботаж, ние успяхме да си свършим работата, да приемем бюджета“, заяви Божанков, който допълни, че днешният дебат е продължение на това поведение.

„Току що направихте открита заявка, че искате оставка на правителството, тоест предсрочни избори, нови избори за пети път. Искате да хвърлите България в нови избори в момента. Обяснете го на българските граждани това“, заяви Явор Божанков от трибуната на Народното събрание.