Кристиан Вигенин: БСП няма да направи компромис с принципите си

Всяка помощ за Украйна ще получи нашата пълна подкрепа, но оръжия – не

„В период сме, в който всяка дума и всяко действие имат голямо значение. Затова трябва да бъдем много внимателни, да премисляме всяка стъпка и да се водим не от емоцията на момента, а с мисъл на дългосрочните ни цели и интереси на България. Днес е важно да внесем спокойствие и да дадем увереност на българските граждани, че парламент, правителство и президент работят координирано.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин на извънредното заседание на парламента.

„БСП е отговорна партия. Ние няма да оставим България без парламент и правителство. Особено когато на един хвърлей от нас се води война. Като втората партия в коалицията ние добре съзнаваме нашата роля в този момент“, подчерта Вигенин, но и обърна внимание, че БСП е и партия с принципи и няма да направи компромис с тях. „Има червени линии, отвъд които няма да преминем. И вярвам, че партньорите ни ще се съобразят с това, така както ние го правим по отношение на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ досега. Всяка помощ за Украйна ще получи нашата пълна подкрепа, но оръжия – не“, посочи той.

„БСП е стабилизиращ и обединителен фактор в управлението – и в парламента, и в правителството. Вярвам, че никой не може да отрече този факт. Днес се очертават дълбоки разделителни линии в обществото. Нашата обща задача е да търсим обединение и здрава основа, около която да градим общите решения. Това се отнася и за управляващите партии, но също и за опозицията. Нашата коалиция дава шанс затова, трябва да го използваме. Поляризирането на позициите може да подкопае необратимо доверието не само в нас като управляваща коалиция, а изобщо в институциите“, каза още социалистът.

Кристиан Вигенин заяви, че БСП приема правото на „Продължаваме промяната“ да оттегля и предлага министри от своята квота, но и обърна внимание, че в случая стъпката е особено болезнена, защото в условията на тежка международна криза се предлага смяна на министъра на отбраната.

„Не е тайна, че избирателите на БСП имат своята симпатия към Стефан Янев. И той заслужава добри думи за работата си в изпълнителната власт. Не можем обаче да не се съобразим с неговата позиция, че повече не вижда мястото си в тази правителствена конструкция, нито пък можем да позволим противоречие между премиер и министър на отбраната, особено точно сега“, коментира Вигенин.

Заместник-председателят на Народното събрание заяви от парламентарната трибуна, че „БСП за България“ ще подкрепи кандидатурата на г-н Заков за министър на отбраната. „Тук трябва да отбележим с уважение готовността на премиера да търси кандидатура, която да обедини коалицията. Това е сила, а не слабост“, добави той.

По отношение на биографията на г-н Заков Кристиан Вигенин обърна внимание на работата му по организацията на сигурност и сътрудничество в Европа като част от ръководния екип на Министерството на външните работи. „Това със сигурност му дава много задълбочен поглед върху руската политика и върху развитието на конфликта в и около Украйна от самото му начало. В днешните събития това е много ценно“, коментира той.

„Аз вярвам, че от днешния ден ще излезем по-силни - и нашата коалиция, но и парламентът и правителството. Защото това е за доброто на България, за стабилността, за сигурността и предвидимостта в тези трудни дни, седмици и месеци, които ни предстоят“, заключи Кристиан Вигенин.