Атанас Зафиров, БСП: Няма как в тази обстановка премиерът, коалиционното мнозинство и министър на отбраната да говорят на различен език

БСП ще работи за единството и просперитета на българската нация, няма как да хвърлим страната в политическа криза

„Само два месеца и половина след старта на коалиционния кабинет сме изправени пред трудно решение – смяна на министър, и то ключов, какъвто е министърът на отбраната. Това се случва в една тежка геополитическа криза и война на по-малко от 200 км. от нашата граница. Една такава смяна изисква солидна аргументация. Благодаря на министър-председателя, че дойде в Народното събрание да изложи мотивите за смяната, защото Бойко Борисов никога не го е правил това, а при него смените бяха чести. Ние ги приемаме и ще гласуваме „за“ предложената смяна.“ Това заяви председателят на Комисията по отбрана и заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“ Атанас Зафиров от парламентарната трибуна.

Зафиров подчерта, че БСП няма да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните кризи в региона и в света, ще хвърли страната в хаоса на политическата криза, дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент. „Този конфликт изкопа още една дълбока релефна разделителна линия в обществото ни, която, за съжаление, има потенциал да расте и да се задълбочава. Ние от „БСП за България“ декларираме, че не искаме да бъдем проводник на такива процеси“, добави той.

„Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на управление. Няма как в тази обстановка премиерът, коалиционното мнозинство и един от ключовите министри да говорят на различен език. И няма как да позволим изместването на дебата от реалните проблеми на българското общество и фокусирането в незначителни теми, което безспорно води до неглижирането на основната мисия на това парламентарно мнозинство – демонтажа на модела „ГЕРБ“ и наказване на виновните за фактическата разруха в българското общество, икономика, социален живот, в това число и декларираните остри дефицити в Българската армия и въоръжени сили“, посочи Атанас Зафиров.

По думите на народния представител БСП ще работи активно и отдадено за единството, сплотеността и просперитета на българската нация, като няма да позволи  страната да бъде хвърлена в лапите на безвластието и авантюризма.

„Подкрепяйки предложената смяна, ние не правим оценка за качествата и работата на съответния министър, нито за неговата професионална етика. Ние демонстрираме нашата решимост да изпълним докрай поетите коалиционни ангажименти, разписани подробно в коалиционното споразумение, запазвайки автономното право на всеки субект в коалицията да предлага и отзовава своите министри, без това обаче да влиза в колизия с общите ни цели и хоризонти“, изтъкна Зафиров.

„България има нужда от работещ парламент, стабилно мнозинство и предвидими политики. Другото е път за никъде и връщането на статуквото във властта“, каза в заключение социалистът.