Проф. Георги Михайлов: БСП алармира за проблемите с трансплантациите от години

Стъпка по стъпка трябва да вървим към решаването на тези проблеми

„В 44-ото Народно събрание по инициатива на “БСП за България“ проведохме съвещание, прочетохме историческите факти и отчетохме катастрофално състояние на българската трансплантационна програма. Изписаха се едни наредби и след това нищо не се случи.“ Това заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна по време на дискусиите за приемане на държавния бюджет, като допълни, че сега стоим на същата поанта.

„Извадихме списък на 18 души, с които нищо не се случва освен смърт, и с още няколкостотин, които чакат за орган. Необходими са системни мерки, които се надяваме скоро да се случат“, допълни социалистът.

По думите ми въпросите за проблемите на трансфузионната хематология, за намаляващите дарители всяка година в България, за търговията с кръвни продукти и за необходимостта от нови центрове, БСП поставя 4 години. „България беше изостанала от всички европейски държави с възможността за ранна диагностика на трансмисивни инфекции“, каза още той.

„Всичко това беше подминавано години наред от управляващите здравеопазването“, заяви от трибуната проф. Михайлов като допълни: „Сега сме в една метаморфоза. Стъпка по стъпка трябва да вървим към решаването на тези проблеми. Но когато сте ги неглижирали като управляващи здравеопазването години наред, вие сте хората които създаваха този проблем, и изведнъж да се превърнете в част от неговото решение, нито е коректно, нито е почтено“, заключи социалистът.