БСП се срещна с представители на българите в Северна Македония

Ние сме на ваша страна и ще се борим заедно с вас за правата ви, поздрави ги лидерът на БСП Корнелия Нинова

Парламентарната група на „БСП за България“ се срещна с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. На срещата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и заместник-председателят на групата Филип Попов.

Делегацията от Северна Македония бе поздравена и от председателя на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова. „Пожелавам ви сили да се борите за правата си. Ние сме на ваша страна. Бъдете сигурни, че ще се борим заедно за това, за което и вие“, заяви Нинова.

„Ние подкрепяме инициативите, свързани с това да се създаде една по-благоприятна атмосфера в отношенията между двете страни и да се развие възможно най-широко секторно сътрудничество в различни сфери в интерес на двете държави, което да доведе до възможността да се решават трудните въпроси от общия ни дневен ред“, запозна Кристиан Вигенин своите гости от Северна Македония с позицията на БСП.

Той подчерта, че няма да има отстъпление от вече заявените изисквания към Република Северна Македония и няма да се правят компромиси с въпросите, които вече са поставени от страна на България.

„Един от тези въпроси е отношението към българите в Република Северна Македония и начините, по които се гарантират вашите права. Всеки един гражданин на Република Северна Македония би следвало да има равни права, независимо с какво самосъзнание са тези граждани и от какъв етнически произход  е. Този въпрос е ключов за нас, когато говорим за езика на омразата, за промяна на учебниците, за българското историческо наследство в Република Северна Македония – всичко това е свързано с вашите права“, заяви Вигенин.

Представителите на българските организации и сдружения в Северна Македония от своя страна изразиха благодарност за срещата. „Високо ценим, че за БСП е изключително важно мнението на българите в Северна Македония“, каза Петър Колев, председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Те изразиха и своето удовлетворение от позицията на лидера на БСП Корнелия, която е и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, във връзка с отказа ѝ да води делегация в Северна Македония след срещата на Северномакедонския президент Пендаровски с представители на ОМО „Илинден“. „Вашият лидер изпрати ясен сигнал и това в нашите уши прозвуча много ясно и категорично. Това бе много достойна позиция“, заявиха те.

Ключов въпрос, който бе поставен от гостите от Северна Македония е вписването на българите в конституцията на страната. „Това ще бъде една прекрасна инвестиция за бъдещето и развитието на отношенията между двете страни“, посочиха те и настояха решението да бъде взето преди началото на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.