Проф. Румен Гечев, БСП: Имаме съгласие за коренна промяна на здравната система

При обсъждането на актуализацията ще представим конкретни стъпки за излизане от търговското състояние на здравната мрежа

Бюджетите са съобразени с европейските тенденции и реалностите в България, посочи народният представител 

“Формирането на бюджетите на ДОО и на Здравната каса, както и Държавния бюджет стана след обществено обсъждане и внимателно обсъждане между коалиционните партньори в правителството. Ние изслушахме много внимателно и критиките на опозицията. Когато решихме да формираме бюджета по този начин, ние се съобразихме с европейските тенденции и реалностите в България.” Това заяви народният представител от “БСП за България” и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев в предаването “Още от деня” по БНТ. 

“От БСП направихме всичко възможно да бъде приет този бюджет, но по отношение на здравната система имаме позиция, че тя трябва да е коренно променена. Още при обсъждането на актуализацията на бюджета ние отново ще предложим конкретни стъпки за излизане от търговското състояние на здравната мрежа”, подчерта проф. Гечев.  

Социалистът посочи, че има предварително съгласие между коалиционните партньори за промяна на здравната система.  

“Когато болниците спрат да бъдат търговски дружества, ще се промени отношението на институциите и на хората, работещи в институциите към пациента. И това, което е най-важното - парите на данъкоплатците ще се използват по-ефективно, тъй като в момента болниците са насочени към това или да намаляват загубите си, или да увеличават печалбата си, за сметка на  здравето на техните пациенти”, каза още проф. Румен Гечев.