Проф. Георги Михайлов: Нека вървим напред с успех с този бюджет и не си представяме, че това, което беше, ще се върне

Управлението на ГЕРБ поставя големите проблеми на следващите правителства

„Ако не беше управлявал екипът на ГЕРБ последните 22 месеца здравната криза, какво щеше да стане?“ Това попита народният представител от БСП проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна и отговори: „Първо, нямаше да купим небалансирани 12 млн. доза ваксини, от които с произволен жест да изключим 4.5 млн. и да изправим косите на цялата нация, че спираме ваксинацията по средата на ваксинационен ден. Нямаше да настроим цялата нация срещу ваксинационния процес.“

По думите на социалиста, ако ГЕРБ не беше управлявал за това време, нямаше да липсват 3 месеца ваксини, нямаше да има непрофесионални предложения министърът на здравеопазването да може да въдворява когото си поиска, щом е ковид позитивен. „Най-лошото което се случи, е, че почти 22 месеца българските ученици и студенти бяха лишени от присъствено обучение“, допълни проф. Михайлов.

„Всичко това обаче, за съжаление, се случи. И това постави големите проблеми на следващите правителства и за отношенията на хората към ваксините, за вярата в действията на управлението, за необходимостта от промяната на цялата разяснителна кампания, за въвеждането на зеления сертификат“, обясни Георги Михайлов.

Той обясни, че по времето на своето управление, именно ГЕРБ са задръстили най-големите и значими стратегическите болници на България с ковид пациенти, което ги е лишило от възможността да провеждат лечението на социално значимите заболявания. Това е причината да се повиши смъртността.

„Всички съвременни научни общества говорят, че пандемията започва да затихва, така че нека не си представяме какво ще се случи повече. Искам да вървим напред с успех с този бюджет, с неговите тенденции, които са наложени, с ясната идея, че юни месец ще има актуализация на бюджета. Нека не си представяме, че това, което беше, ще се върне“, заяви от трибуната народният представител от БСП.

По думите на проф. Михайлов ГЕРБ са виновни за това в голяма част от областни болници броят на реанимационните легла да е нищожен. Същата партия е отговорна за това, че 80% от болниците и техните интензивни легла се концентрират в 5 града на България. „Кой 12 години води тази политика по един безобразен начин, кой направи тази безобразна здравна карта – партия ГЕРБ“, заяви още социалистът.