Министър Гьоков от парламента: 230 млн. лв. от бюджета са пряко насочени към хората с увреждания

Приоритет за социалното министерство е осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се граждани

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков участва в съвместна пресконференция в Народното събрание, заедно с председателите на парламентарните групи от управляващото мнозинство - Андрей Гюров, Георги Свиленски, Христо Иванов и Тошко Иванов, председателите на Комисията по бюджет и финанси - Любомир Каримански, Комисията по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, Комисията по здравеопазването – Антон Тонев, и зам.-председателя на  Комисията по труда, социалната и демографската политика  Елисавета Белобрадова.

„Осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се граждани, включително за тези с увреждания, е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика. Сред основните акценти е създаването на условия и възможности за социално подпомагане и предоставяне на целенасочени подкрепящи и насърчаващи мерки за хората с увреждания за приобщаването им в общността“, заяви министър Гьоков. Той допълни, че в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предложена цялостна балансирана подкрепа към нуждаещите се граждани от уязвимите групи с увеличени социални плащания.

„Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000 лв. Увеличението по бюджета на Министерството на труда и социалната политика е с близо 350 милиона, от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания“, обясни Георги Гьоков.

Повод за присъствието на министър Гьоков в Народното събрание е  покана на парламентарните групи от управляващото мнозинство и провокирано от протестите на хора с увреждания и исканията им за по-високи инвалидни пенсии.

„Необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с  ключова промяна в оценката на трудоспособността“, каза още социалният министър.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански представи решенията, взети от коалиционните партньори, като заяви, че размерът на социалната пенсия за инвалидност се определя като процент от цялата пенсия за старост.

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика – Искрен Арабаджиев, добави, че коалиционните партньори, като управляващо мнозинство, искат да покажат, че са близо до хората и се вслушват в техните думи. 

Взето е решение от следващата седмица да започнат серия от срещи и дискусии с представителите на различни организации.