Проф. Михайлов, БСП: Да се обединят хирургичните и терапевтичните детски звена в София, докато се търси решение за детската болница

Министър Сербезова се съгласи, че не бива да се бави консолидирането на разпокъсаните звена

„Виждам, че министерството е приело сериозно задача за решаването на проблемите на детската болница. Действително е необходим сериозен анализ и търсенето на място за строежа на тази болница, но това са въпроси, които ще отнемат години, а невъзможността за указване на комплексна медицинска помощ на най-ранимия, детския контингент, остава.“ Това заяви по времето на парламентарен контрол народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов, във връзка с изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София.

Проф. Михайлов посочи, че в София има едва 250-270 национално значими легла и според него, паралелно с анализа и действията по строежа на болницата, трябва да се започнат действия по обединяването на всички хирургични и терапевтични детски звена в София.

„Работейки десетки години като педиатър знам, че от тази разпокъсаност се губят часове за едно дете, което се нуждае от спешна хирургична консултация или интервенция. Не би трябвало това да се получава и до края на тази година този въпрос трябва да бъде решен“, заяви народният представител от левицата. 

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова  приветства идеята на  проф. Михайлов и се съгласи, че не трябва да се бави консолидирането, по възможност при настоящите условия и при осигурено допълнително финансиране, на разпокъсаните звена.