Божанков от БСП постави въпроса за „Кроношпан“ и пред новия екоминистър

Министър Сандов обеща допълнителни мерки за контрол

„През последните  години жители на кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаквовци“ във Велико Търново непрестанно сигнализират за силна миризма, шум, запрашаване, като дори сутрин автомобилите и терасите им са покрити с фин кафяв прах. Макар и многократно да съм задавал въпроси, съм получавал отговор, че източникът на замърсяването не може да се установи“, сигнализира отново за замърсяване на атмосферния въздух от страна на „Кроношпан България“ ЕООД народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков по време на парламентарен контрол.

Той подчерта, че и местната власт, в лицето на кмета на града, е останала безучастна към казуса и не са поискани установяване на по-строги норми. 

„Разминава се това, което гражданите усещат с носа си, виждат с очите си и чуват с ушите си, и това, което установяват контролните органи. Трябва да има постоянен контрол. Недопустимо е в град, който разчита на туризма, хората, преди  да видят забележителностите, да виждат огромен комин, пушек до небето, миризма и шум“, категоричен бе народният представител от областта.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов изрази разбиране към проблема на великотърновци. Потвърждавайки фактите, изнесени от народния представител за неустановяване на нарушения от контролните органи, министърът се ангажира, че при продължаване на оплакванията на гражданите, ще предприеме допълнителни мерки за контрол, включително извършване на проверки от други структури на МОСВ, които имат контролни функции.