Александър Симов, БСП: „Луковмарш“ противоречи на принципите на обществото, спасило своите евреи

Да се направи демократичен санитарен кордон около силите, които се опитват да възкресят най-мрачните призраци на миналото, призова социалистът

Декларация от името на парламентарната група на "БСП за България"

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми народни представители,

От името на БСП искам да изразя своето удовлетворение, че в тази зала беше поставена темата за „Луковмарш“. Защото отдавна смятам, че е необходимо да се направи един демократичен санитарен кордон около тези сили в нашето общество, които се опитват да възкресят най-мрачните призраци на миналото. Които се опитват, отново и отново, всяка година да правят факелно шествие на ненавистта. Факелно шествие на омразата. Факелно шествие, което противоречи на всички принципи на българското общество. Това общество, което навремето спаси своите евреи. Това общество, за което самата Хана Аренд призна, че наистина е проявило толерантност в най-мрачната епоха. И заради това, от името на БСП, се обявявам категорично против провеждането на „Луковмарш“.

Отдавна ми е омръзнало всяка година, отново и отново, да повдигаме тази тема. Всяка година, отново и отново, да поставяме големите въпроси на българската демокрация. Всяка година, по някакъв странен начин, това шествие да се оказва разрешено и всяка година по улиците на София да шестват тези мрачни сили, срещу които ние трябва категорично да се противопоставим.

Защото не е нормално в 21 век в България да ставаме свидетели на подобно прояви. Не е нормално в България, която се е запътила към някакво различно бъдеще, да има сили, които да се заиграват с мрачното минало, и които да поощряват подобни прояви. На това, един път завинаги, трябва да бъде сложен край.

Днес се навършват 31 години на един легендарен български поет – Веселин Андреев. Този, прословутият, написал стихотворението „Балада за комуниста“ с онази реплика: „Не човек, а желязо.“ Веселин Андреев е представител на поколението, прекарало своята младост в битка с всички демони, които някой се опитва да възкреси днес. И заради това смятам да завърша с една фраза, която смятам, че Веселин Андреев би одобрил, и която профилактично, от време на време, трябва да прозвучава в тази зала: „Смърт на фашизма!“