Седем мерки за насърчаване на заетостта сред младите предложи МО в БСП

Мар 10, 2011 Новини БСП 0 1720

Държавата е най-големият работодател у нас, а управляващите търпят пълен провал в кадровата си политика

Държавата е най-големият работодател у нас, а управляващите търпят пълен провал в кадровата си политика. Това заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев на регионалния форум „Образованието среща бизнеса", който се провежда по инициатива на Областния съвет на МО в БСП - Пловдив. Гечев припомни скандалния случай с бившия шеф на ДФ „Земеделие" Калина Илиева и отбеляза, че се допускат в администрацията хора, които не са квалифицирани за дейността, която извършват.

Явор Гечев изтъкна, че заетостта сред младите хора е сериозен проблем, на който обаче правителството не обръща достатъчно внимание. За разлика от тях младежите от БСП излизат с конкретни предложения, които да улеснят младите хора в тяхната реализация.

МО в БСП смята, че е необходима национална програма, която да стимулира бизнеса да се включи активно в образователните програми на университетите и на професионалните училища. Според младежите от БСП е важно бизнесът да може да заяви какви конкретни университетски специалности или паралелки в професионалните училища е необходимо да се развиват. От друга страна бизнесът може да се включи в процеса на обучение като предостави експерти, които да споделят с учащите се ценен практически опит. „В последните години има свръхпроизводство на специалисти в някои области и недостиг на дипломирани специалисти в други", отбеляза заместник-председателят на МО в БСП Трендафил Величков. Решение на проблема младежите виждат в създаването на Национална карта „Образование-Реализация". В нея трябва да сеочертаят нуждите на бизнеса по региони и да се съпоставят на структурата и профила на образователните заведения в тях. заместник-председателят на МО в БСП Трендафил Величков.

Младежите предлагат да се въведат индивидуални сметки за обучение на служители и работници, средствата от които да отиват за квалификация или преквалификация. Младите в БСП настояват за въвеждане на допълнителни часове за обслужване на младежи в Агенцията по заетостта. Другите предложения са конкретни законодателни инициативи, между които приемането на доброволчеството в България за стаж и включване на националното представителство на младежките организации в Икономическия и социален съвет. Младите социалисти предлагат и Годишен план за противодействие на безработицата сред младите хора, който да сеизготвя от Правителство и социални партньори, съвместно с академичната общност и НПО. Идеята на младите е планът да се внася и отчита ежегодно в Народно събрание.

Депутатът от ПГКБ и член на образователната комисия в парламента Валентина Богданова постави въпроса защо квалифицирани български кадри се реализират в чужбина, а не у нас. По думите й бизнесът не участва достатъчно в развитието на младите и създаването на условия за стажове. Според Богданова е важно да се работи по квалифицирането на преподавателите. Тя припомни, че би трябвало различните специалности, които университетите предлагат да бъдат съобразени със стратегията „Европа 2020" и националните стратегии на България. Депутатът Кирил Добрев беше категоричен, че държавата е тази, която определя кои сектори трябва да се развиват приоритетно и образованието задължително трябва да е сред водещите приоритети.

Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Георги Паскалев разкритикува бизнеса у нас, че се интересува само от завършили студенти. Представителите на университетите се обединиха около тезата, че е нужно да се предизвика повече интерес на младите към стажовете. Според тях стажовете трябва да се заплащат, за да бъдат по-атрактивни за младежите. Те коментираха, че след като няма работещ български бизнес, не може да става дума за стажове за младите.  

Явор Гечев обяви, че след инициативата на младите социалисти в Пловдив регионалните срещи „Образованието среща бизнеса" ще продължат в още шест университетски града. В днешната среща участваха народните представители от ПГКБ Валентина Богданова, Корнелия Нинова, Кирил Добрев Драгомир Стойнев, Петър Курумбашев, председателят на МО в БСП Явор Гечев и зам.-председателят Трендафил Величков. В дискусията участваха и ректори на висши училища, депутати, представители на бизнеса и браншовите организации, студенти, неправителствени младежки и политически организации.