Иван Ченчев към регионалния министър: Хляб и линейка не могат да достигнат до село Ямна – призовавам ви заедно да отидем там

04.02.2022 г.

„Не просто ремонт на път, г-н министър – става въпрос за това хляб и линейка да могат да достигат до хората. А пътят до село Ямна е буквално непроходим“. Това заяви народният представител от Софийска област и заместник-председател на парламентарната група на БСП Иван Ченчев във въпроса си към вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов за пътя Ямна-Етрополе по време на парламентарния контрол днес.

„Това е едно красиво село над Етрополе, което от години наричат „малката Швейцария“. В същото време пътят до там - отсечката Етрополе-Черни Вит, която е част от републиканския път 3701, е в критично състояние. Имало е множество проверки през годините. Последната, отпреди близо половин година, е установила, че пътят до село Ямна е непроходим. Паралелно с това по трасето има и свлачища“, посочи Иван Ченчев.

По думите му там живеят прекрасни хора. Нещо повече – пандемията е ускорила тенденцията хора от различни общини да искат да си купуват имоти в този красив район на България, но сериозната пречка оставала състоянието на пътя.

„Призовавам ви, г-н министър, да отидем заедно там – ако успеем да стигнем, за да видите състоянието на пътя“, обърна се към министър Караджов народният представител.

„Осъзнавам важността на този път. Той е в това състояние, защото не е ремонтиран от 1984 г. Но за да пристъпим към ремонтни дейности, трябва да има проектиране. А проект няма“, заяви в отговора си регионалният министър. Той се съгласи с необходимостта от проектиране, но не се ангажира с конкретен срок, докато не се утвърди окончателно плана за работа на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Иван Ченчев призова министъра да възложи проектиране, той се ангажира с това, за да започне ремонт по-бързо.