Борислав Гуцанов: Благодарение на БСП държавата започва да влиза във функциите си с грижа за хората

Фев 02, 2022 Новини БСП в медиите 0 537

02.02.2022г.

„БСП е една от малкото партии в момента, които защитават българщината и искат България да се развива по един патриотичен, модерен път, път на диалога, на една нова цивилизационна култура.“ Това заяви в ефира на предаването „Лявата политика“ по БСТВ депутатът от коалиция „БСП за България“ и председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов.

„БСП доказа, че може да е лицето на тези промени, които да заменят неолибералния модел, в който битието на отделния човек не съществува, а е средство някой да направи по-голяма печалба. БСП поставя във фокуса на вниманието отделния човек, семейството, защото смятаме, че животът на всеки човек е уникален и ние сме партията, която трябва да го защитава“, мотивира се Гуцанов. Той беше категоричен, че това е голямото призвание на БСП и няма инженерингов проект, който да може да измести 130-годишната партия от тази позиция.

Според Борислав Гуцанов едно от най-големите доказателства за успех е, че с 26 депутати в една безспорно сложна коалиция, БСП успя да извоюва бюджет, в който над 30% ще бъдат дадени за социални дейности.“ Няма такова постижение до момента - нито, когато БСП е била в управлението, нито в опозиция“, заяви депутатът.

Той посочи основните параметри в Бюджет 2022, които са резултат от усилията на БСП. На първо място, според Гуцанов, е предвиденият над 1 млрд. лева повече в бюджета за пенсии. „Най-накрая успяхме да защитим една нова политика за поколението наши близки, които изградиха България, за да могат да живеят по-спокойно. Безпрецедентен размер на това перо – 14,119 млн. лева“, подчерта той.

„Правим първите реални стъпки към овладяване на демографската катастрофа, на която сме свидетели в последните години“, посочи на второ място Гуцанов. „Вярвам, че ще получим подкрепа от всички и от 1 април детските ясли и градини да бъдат безплатни за българските деца.  Това беше една от големите битки на БСП и съм щастлив, че можем да я обявим за спечелена“, сподели той пред водещия на предаването “Лявата политика” Александър Симов.

На трето, но не на последно място, Гуцанов посочи  помощите за майките, които се увеличават от 650 на 710 лева месечно. „Не е много, но е крачка напред в подкрепата на младите семейства“, категоричен е депутатът.

„Убеден съм, че дори само този социален бюджет си заслужаваше влизането на БСП в тази сложна управленска коалиция и съм сигурен, че хората ще го оценят. Благодарение на БСП, държавата започва да влиза във функциите си, свидетели сме на промяна в политиката, в която всеки ще има шанса да бъде защитен, а страната ни най-после ще се оттласне от дъното“, заяви Борислав Гуцанов.