БСП: Заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"

20.01.2022 г.

"Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", това посочи народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков на пресконференция в Народното събрание, във връзка със засегнатите вчера теми по време на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Клечков допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"- структурата, в която да влязат Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания" с единен европейски номер 112", посочи още той.

По думите му предложението на БСП и коалиционните партньори е тази дирекция да е под егидата на Министерски съвет и подчинена на министър-председателя.

"Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"", заяви Бойко Клечков.

За да се избегнат спекулации от „БСП за България“ твърдо заявиха, че ще бъдат защитени интересите на служителите на Пожарна безопасност - на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

На въпроса относно мотивите за изваждането на пожарната той посочи, че от лявата коалиция имат 11 мотива по казуса. "Министерство на вътрешните работи е силово министерство, то не е министерство на хуманните дейности", беше един от аргументите.

Народният представител от “БСП за България“ Владимир Маринов обясни, че най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. „Тук не става въпрос за създаване на държавна агенция, която да осигури постове за някого. Постовете и в момента са налични, въпросът е дали работят ефективно в рамките на системата на МВР“, заяви той.

Маринов допълни, че съгласно коалиционното споразумение, има постоянни експертни групи, които работят при необходимост и по степен на тяхното свикване. „Има и такава, която се отнася по конкретния въпрос, тя ще бъде свикана в най-кратки срокове, за да обсъдим нашето предложение и да бъдем единни в зала“ заключи депутатът от БСП.