ПГКБ предлага референдум за АЕЦ Белене

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Румен Петков     С приключването на януари настъпи критичната точка за взимането на решение за реализирането на проекта „Белене"

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Румен Петков

 

 

С приключването на януари настъпи критичната точка за взимането на решение за реализирането на проекта „Белене". Очевидно по разпореждане на политическото ръководство на страната НЕК не подписва допълнение № 12.

 

Досега между НЕК и Атомстройекспорт са подписани 11 допълнения, като срокът на действие на последното изтича на 31 март 2011 година. В резултат на всичкото това пропуснато време, сроковете за реализацията на проекта ще се отложат отново поне с още една година и натрупаното начисление ще стане 3-годишно.  

 

Това е рекорд пополитическа неспособност на едно правителство да вземе решение по един от най-важните стратегически проекти не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа.

 

Сагата започна още на 1 септември 2009 г., когато българският премиер отиде в Полша неподготвен за срещата с руския премиер и унизително поиска 2-3 месеца, за да се запознае с проекта. Безпрецедентен случай в международната дипломация!

 

В процеса на „запознаване" проектът интензивно беше дискредитиран от членове на правителството. Само два щриха: Дянков обяви, че няма да има държавни гаранции за кредиторите на проекта. Министърът на енергетиката стартира конкурс за нов финансов консултант на проекта, който уж трябваше да реконструира финансовата му схема.

 

В резултат от проекта излезе структуриращата банка ПАРИБА, а след нея се оттегли и стратегическият инвеститор, голямата немска компания РВЕ.

На втората среща с Путин, състояла се на 13 ноември 2010 г. в София, българският премиер вече беше „подготвен" и ултимативно постави своите искания:

  • България да не плаща по проекта нито лев от бюджета си;
  • Да не се прибягва до държавни гаранции за кредитите по проекта;
  • Изпълнителят да обяви твърда цена за проекта;
  • Българската страна да запази мажоритарния си дял в централата.
  • В проекта да бъдат привлечени европейски инвеститори.
  • Да се осигури финансиране на проекта.

С писмо Росатом обяснява, че е готова да изпълни всички български искания.

 

Увеличението на цената е над 50% и звучи скандално. „Коалиция за България" ще приветства правителството, ако намали тази цена! Тук няма да се спираме на закъснението от 3 години и че голямата част от това оскъпяване се дължи именно на това закъснение на сегашното правителство. Напомням, че целият проект трябваше да се реализира за 5 години и ако строителството беше вървяло с нормални темпове, оскъпяването щеше да е минимално!

 

Основният въпрос е друг: каква ще бъде себестойността на енергията от „Белене" при новата и при старата цена, тъй като това интересува потребителите! Колко ще плащат, а не какъв е размерът на инвестицията.

 

„Премълчаването" на тази „подробност" не е нито случайно, нито безобидно. Ще ви илюстрирам в пъти каква е разликата в цената на електроенергията: Марица 2 - 2,22 пъти по- висока цена в сравнение с Козлодуй, ТЕЦ Бобов дол - 3,95 пъти, Топлофикация Русе - 4,5 пъти, ТЕЦ Варна - 4,5 пъти. Цени на вятърни ЕЦ с инсталирана мощност 800 квт и повече - 12 пъти!  Фотоволтаични цетрали - 52,25 пъти!

Става ли ясна причината за истерията срещу Белене?

 

Циничната логика на тези числа е ясна: антиядреното лоби в България и в чужбина не желае да се строи Белене. Това лоби ще бъде щастливо, ако бъдат спрени и 5 и 6 блок на Козлодуй. Странното е, че изразител на тези интереси не е чужда икономическа или политическа сила, а българското правителство!

 

Ние прекрасно разбираме, че цената на енергията от Белене не може да бъде като тази от Козлодуй. Особено през първите 20 години, когато ще се изплащат кредитите. Но искаме да знаем каква е. Тъй като сме сигурни, че тя ще бъде по-ниска от тази на частните въглищни централи, да не говорим за енергията от вятърните и соларните централи.

 

Поредната нагла лъжа е свързана с това, че няма да плащаме 6 млрд. евро от бюджета. Разбира се, че руската страна пое ангажимента, че нашия бюджет няма да бъде реализиран.

 

 Тогава за какво иде реч? А реч иде за нагла, безпардонна защита на икономическите интереси на собствениците на частните въглищни централи и на соларните и вятърните централи. След изтичането на договорите за изкупуване на енергията на тези централи по непосилно високи цени, те ще трябва да излязат на пазара и да се конкурират с цената на ядрената енергетика. Привидно изглежда, че тази битка ще се спечели от ядрената енергетика.

 

Истината е, че ще спечелят потребителите!

 

Затова ПГКБ пита: способни ли сте да вземете някакво важно решение в сферата на енергетиката в рамките на мандата и да го осъществите?

 

Да не говорим за стагнацията в района на Белене и Плевен. Стартирането на проекта за АЕЦ ще доведе до разкриване на хиляди работни места в района. Пак там ще бъдат инвестирани над 2 млрд. евро - сега, а не след години. Това отново означава работни места, по-висок стандарт на живот, по-бързо съживяване след кризата.

 

Вземете решение за Белене!  Три години не можете да вземете решение. Но това е посегателство върху интересите на българските граждани.

 

ПГКБ настоява: след като не можете да вземете решение за „Белене", след като не искате да вземете решение за „Белене", след като не ви дават да вземете решение за „Белене", направете най-простото -допитайте се до хората. Организирайте референдум! Нали така постъпихте в Бургас с нефтопровода?

 

Но го направете интелигентно! Начертайте едни графики за близките 50 г. и покажете каква ще бъде цената без „Белене" и с „Белене", в т.ч. след затварянето на 5 и 6 блок на „Козлодуй".

 

И хората да решат!