Корнелия Нинова: Вдигането на цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика. Спираме я

Дек 23, 2021 Новини БСП 0 1942

Абсолютен приоритет за нас е защитата на българския потребител

„До мен са представители на неправителствени организации и граждански организации, асоциации, федерации, които се занимават със защита на потребителите, както и г.н Маргаритов от нашата Комисия за защита на потребителите.

Първо ще започна с конкретния казус, който вълнува в момента много хора в България и неговото решаване. По отношение обявеното намерение за повишаване цената на услугата от мобилните оператори – Комисията за защита на потребителите в Министерство на икономиката и индустрията днес се произнесе, че това  представлява нелоялна търговска практика и днес издаваме заповед, с която го забраняваме. Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат цената за две години  2020 и 2021г накуп.

Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки,  с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената.

Ще поставим акцент в работата на Министерство на икономиката и индустрията върху потребителската тема. Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България, и енергийна, и икономическа, и вдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са твърде много усилия, пари за адвокати, такси по съдебни дела. Те са беззащитни срещу “големите“ – това са колекторските фирми, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. Искам да ги уверя, че от днес ще положим всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които имаме като институции.

С колегите от неправителствените организации – днес разговаряхме да създадем общи екипи. Те чрез свои представители, чрез своята експертиза, ние с нашите възможности като институция да работим заедно за защита на потребителите. Възстановяваме работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. Изключително важен орган, който се съсредоточава в своите правомощия, междуведомствени действия и съгласуване между няколко министерства.

Ще включим активно гражданските организации в решаването на тези проблеми, в бързата и качествена реакция с една единствена цел – всеки потребител да знае, че държавата е до него.“

Това заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП, по време на брифинг в Министерството.