България има нужда от пакт за социална стабилност и развитие, а не от фискален борд

Това, от което България се нуждае не е фискален борд, а съгласие за социалното развитие на българското общество

Това, от което България се нуждае не е фискален борд, а съгласие за социалното развитие на българското общество. Нужен е пакт за социална стабилност и развитие, който да бъде основа за трайна и последователна социална политика. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в парламента.

Станишев напомни, че повече от година Коалиция за България предупреждава, че ГЕРБ води страната към социална криза и все повече хора живеят по- бедно. Според лидера на социалистите, политиката на правителството в сферата на социалното осигуряване, доходите и пазара на труда е крайно неадекватна на случващото се в страната. Станишев изтъкна, че само през 2010г. броят на безработните се е увеличил със 110 000 души, а броят на наетите лица е намалял с над 200 000 души. Втора година минималната работна заплата остава непроменена и вече е далеч под прага на бедността. Не се актуализират месечните семейни помощи, минималният доход и пенсиите. „Това означава обедняване", обясни Станишев на управляващите. Той изрази тревогата на левицата, че работещи хора са затруднени в осигуряването на издръжка на семействата си, а социално слабите са на ръба на мизерията. „22% от населението живее под прага на бедността", добави Станишев. Председателят на ПГКБ изтъкна, че  инфлацията расте, а цените на основни стоки нарастват седмица за седмица. Това поставя в много тежко положение най- уязвимата част от населението и покупателната способност на стотици хиляди домакинства намалява. „Това е катастрофално в условията на растяща безработица и спад в доходите", заяви лидерът на БСП.

Сергей Станишев изрази възмущението си от липсата на каквито и да било мерки на правителството в областта на доходите. Това нехайство според него може да има драматични последици както за ежедневието на стотици хиляди българи, така и за икономическото възстановяване на страната. „Правителството системно руши постиженията на социалната държава в България", предупреди лидерът на БСП. Той призова управляващите спешно да предложат мерки за ограничаване на влиянието на цените върху уязвимите групи.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов опита да заостри вниманието на управляващите към проблема като изтъкна, че всеки пети човек в България живее с до 5 лв. на ден, а 50% от доходите на хората отиват за храна и за лечение. Стоилов напомни основните искания на левицата: повече средства за програмите за субсидирана заетост; увеличаване на размера на месечните помощи за отглеждане до три деца; повишаване на размера на гарантирания минимален доход; осъвременяване на пенсиите с размера на натрупаната инфлация; увеличаване на помощите за отопление.

„Защо сте социален министър? Какво правите? Помагате ли на рисковите групи? Задавате ли си въпроса какво може да се купи за 5 лева и как се живее със 150 лв. на месец? И вие ли ще участвате в рязането на ленти на магистралите? Дали с тези темпове на обедняване, скоро няма да знаете пътуващите по тези магистрали поименно?" - с тези думи секретарят на ПГКБ Мая Манолова се обърна към социалния министър Тотю Младенов. Тя му напомни, че е на поста си, за да решава социалните проблеми на хората. „В това правителство изпълнявате само декоративни функции и никой не ви обръща внимание", добави Манолова.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева не хареса дебата и отне думата на Мая Манолова. Слизайки от трибуната, депутатът от левицата напомни, че е крайно време социалният министър да подаде оставка.