БСП взе участие в срещата на Съвета на Партията на европейските социалисти в Брюксел

16.12.2021г.

Делегация на БСП взе участие в проведения днес Съвет на Партията на европейските социалисти в Брюксел.

Поради въведените противоепидемични мерки тя се проведе в хибридна форма. На живо присъства ръководителят на делегацията Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и член на Президиума на ПЕС, а онлайн участие взеха младите делегати Цветелина Пенкова, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в европейския парламент, Теодора Овчарова и Еньо Савов - членове на НС на БСП, и Венислав Емилов - експерт в Международния отдел на партията.

В срещата се включиха редица лидери на европейското социалистическо семейство като Олаф Шолц - канцлер на Германия, Педро Санчес - премиер на Испания, Магдалена Андерсон - министър-председател на Швеция, Антониу Коща - министър-председател на Португалия, Мет Фредериксен - министър-председател на Дания и Робърт Абела - министър-председател на Малта, както и Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия.

По време на дискусията бяха обсъдени редица теми, структурирани в три основни панела: „За устойчиво бъдеще”, „За равни възможности” и „За толерантна Европа”.

На срещата бе приета резолюция на Съвета на ПЕС, в която се отправят редица препоръки за подобряване на европейските политики в посока достоен живот и по-високи доходи, защитени права на работещите, развита цифрова и зелена икономика, гарантирано качествено здравеопазване, внимание към демографските проблеми и други теми, които се покриват изцяло с политиката на БСП. В съответствие с Устава на ПЕС, БСП информира ръководството на организацията, че въз основа на решението на българския Конституционен съд и позициите на БСП, партията не е обвързана с прилагането на текста, призоваващ за пълна ратификация на Истанбулската конвенция.