Веска Ненчева: БСП иска цената на тока, парното и водата да бъде в полза на домакинствата

Дек 16, 2021 Новини БСП в медиите 0 939

Мораториумът е един от начините да се помогне на семействата през най-тежките месеци

„След днешното решение да има мораториум нещата, които се изясниха в последствие са, че предложението е със задна дата, тоест от 1 януари 2021 г. Това трябва да бъде поправено и предложението е от 16 декември в рамките на 3 месеца.“  Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Веска Ненчева в ефира на България он еър във връзка с наложения мораториум от Народното събрание върху цените на тока, парното и водата.

Във връзка с временната комисия, която депутатите създадоха, тя обясни: „Това е извънредна комисия, която трябва да подготви цялата работа в законодателството така, че цената на електроносителите, парното и водата да бъде в полза и подкрепа на домакинствата. Това е една от основните ни цели, която в БСП винаги сме преследвали“, категорична бе тя.

„Мораториумът е един от начините да се помогне на семействата, защото беше пропиляно много време, което можеше да бъде полезно и сега се налага в спешен порядък да се вземат решения“, каза Веска Ненчева. По думите й той е за 3 месеца, които са най-тежките, и в които трябва да се помогне на хората.

Във връзка с голямата инфлация депутатът от левицата заяви: „Тя може да се овладее с голяма отговорност и експертност за нещата, които трябва да помогнат, за това алармираме от години насам. Ако 12 години назад общественият ресурс беше управляван възможно най-справедливо, нямаше да се стигне до тези тежки кризи, в които изпада България“, обясни Ненчева като допълни, че приемането на бюджета би решило до голяма степен проблемите. По думите й този бюджетът ще бъде актуализиран юли месец, за да могат много от мерките да намерят своето решение.

Веска Ненчева припомни, че 5 години назад БСП винаги е правила алтернативни бюджети, в които са коментирали включително безплатни детски градини и ясли. „В началото тези ни предложения бяха тълкувани като популистки, но се оказа, че последователната ни политика води до добри резултати и сега те са записани в споразумението“, каза още тя и добави, че  БСП ще успее да реализира своите политики.

Към този момент Веска Ненчева вижда от коалицията желанието да се навакса много пропуснато назад в годините, което е добър сигнал, че на базата на желание и експертиза, може да се случат много неща. Ненчева бе категорична, че БСП е желан партньор в тази коалиция и ако беше обратното, то тогава въобще нямаше да бъде партньор, но тогава нямаше да има и правителство.

„Има отговорности, които трябва да се поемат. Те не минават през задължителни компромиси, но минават през разбиране и възможно търсене на най-много допирни точки. Ние успяхме да го направим“, заключи тя.